De Antwerpse politie en brandweer testen hoe ze drones kunnen inzetten om de hulpverlening te verbeteren. Concreet gaat het om twee scenario’s: een politie-interventie met achtervolging van een verdachte en een ongeval met dataverzameling voor de brandweer. De technologie komt van bij het Hasseltse DroneMatrix.
In een crisissituatie is tijd een kritisch onderdeel bij de hulpverlening. Drones zorgen ervoor dat de hulpverleners sneller actie kunnen ondernemen. Vanaf het moment dat er een melding binnenkomt bij het controlecentrum ontvangt drone Yacob de bestemmingsinfo. Seconden later opent het dronestation zich en berekent hij zelf de snelste route naar de bestemming. Via de beelden die hij maakt, kan hij de hulpverleners binnen enkele minuten een inschatting van de situatie geven, nog voor ze zelf ter plaatse zijn. De snelste route berekenen en het doorsturen van de beelden gebeurt via het Proximus 4G+-netwerk.
Het quasi onmiddellijk beschikbaar hebben van luchtbeeld is een meerwaarde voor de hulpdiensten, klinkt het bij de hulpverleners, zowel in de fase van het rijden naar een incident als tijdens het beheer ervan en in het uitvoeren van (gerechtelijke) vaststellingen ter plaatse. Dat is ook precies de reden voor het testen van automatische drones, waarbij menselijke interactie tot een minimum herleid wordt. Dit moet hulpverleningsorganisaties toelaten op efficiënte en snelle wijze informatie van het incident te verkrijgen en te analyseren. Yacob laat hen toe om te focussen op hun kerntaken.