Computer- en printerconcern HP heeft het overnamebod van 33,5 miljard dollar van printerbedrijf Xerox geweigerd. De raad van bestuur van HP vindt dat het bod het bedrijf sterk zou onderwaarderen en niet in het belang is van de aandeelhouders. HP wil nog wel in gesprek blijven met Xerox.
Volgens het voorstel van Xerox krijgen aandeelhouders van HP na de deal 48 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen. Dit zou niet in het belang van de aandeelhouders van het veel grotere HP zijn. Ook vindt de raad van bestuur dat er te veel onzekerheden aan de voorgestelde deal kleven, zoals de hoge schuldenlast die na de overname zou ontstaan en het onderpresteren van Xerox de afgelopen tijd. Het printerconcern zag vanaf juni 2018 gerekend zijn omzet in twaalf maanden dalen van 10,2 miljard naar 9,2 miljard dollar.
Desalniettemin zegt HP nog wel voordelen te zien in een mogelijk samengaan met Xerox. Het bedrijf staat open voor nieuwe gesprekken. HP bevindt zich naast de printers met de verkoop van laptops en pc’s ook in een moeilijke markt. Het bedrijf, onder leiding van de nieuwe topman Enrique Lores, kondigde begin oktober een reorganisatie aan waarbij negenduizend van de 55.000 banen wereldwijd geschrapt worden.
Investeerder
Xerox is met een marktwaarde van acht miljard dollar in omvang veel kleiner dan HP, dat op de beurs 29 miljard dollar waard is. De overnamepoging zou vooral het werk zijn van de 83-jarige miljardair Carl Icahn, die als investeerder aandelen van beide bedrijven in handen heeft.
Het printerconcern blies in 2018 een beoogde fusie met zijn Japanse concurrent Fujifilm op het laatste moment af. Dit zette kwaad bloed bij de Japanners, die een claim van een miljard dollar bij de Amerikanen neerlegden. Deze claim komt waarschijnlijk te vervallen, nu Fujifilm heeft besloten Xerox voor 2,3 miljard dollar te willen uitkopen uit hun joint venture Fuji Xerox. Het geld dat Xerox hiermee binnenhaalt, zou het bedrijf kunnen toevoegen aan de overnamepot voor HP.