Energiebedrijf Eneco is de afgelopen jaren flink gegroeid. Met de uitbreiding van windmolenparken, zonneweiden en energiecentrales in binnen- en buitenland heeft het bedrijf een totaal opgesteld vermogen van bijna 3.500 megawatt. Het energiebedrijf is daarmee onderdeel van de zogenoemde vitale infrastructuur van Nederland. Dat stelt extra eisen aan de beveiliging en het beheer van het ict-landschap.
Cio Mario Suykerbuyk: ‘Met de aanleg van nieuwe windmolenparken gaat onze opgewekte windenergie verdubbelen en gaan we onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland. Dat stelt eisen aan de beschikbaarheid van onze energie. Ook de eisen aan cybersecurity gaan omhoog en de checks en balances zijn gegroeid’, vertelt de cio op het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam.
Volgens Suykerbuyk voldoet het ict-landschap van Eneco al voor een groot deel aan de strengere eisen die vanaf 2020 gelden voor bedrijven die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland. Hij legt uit dat in 2020 de herziening van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) van kracht wordt. Die wet regelt een meldplicht van incidenten en een zorgplicht voor het treffen van beveiligingsmaatregelen voor partijen die onderdeel uitmaken van die kritieke infrastructuur van Nederland.
Suykerbuyk: ‘De wet is nog niet uitgekristalliseerd. Maar we staan er volgens tests goed voor om aan de voorwaarden te voldoen. We werken op dit vlak samen met Fox-It en Secura (voorheen Madison Gurkha). Zij voerden verschillende pentests en controles uit op de ict-systemen.’
Groei
Eneco is de afgelopen jaren flink gegroeid, vertelt de cio. Het gaat zowel om nieuwe windparken, zonneweiden en installaties in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Gelijktijdig met die groei van de bedrijfsactiviteiten is een complexe ict-transitie doorgevoerd.
Die omvat zowel de eigen ict-organisatie als het ict-landschap. Nadat Suykerbuyk in november 2017 van PostNL overstapte naar Eneco, gebruikte hij de ervaring van de cloudtransitie die op dat moment bij het postbedrijf werd doorgevoerd, voor de ict-migratie bij Eneco.
‘Eneco had zeven afzonderlijke ict-afdelingen die allemaal een deel van de keten deden. Dat is teruggebracht naar één centrale ict-organisatie’. Er is gestandaardiseerd op Microsoft en Azure-cloud. Capgemini en Sogeti zorgen voor de kantooromgeving en Conclusion voor de missie-kritieke systemen.
Voor die SAP-migratie naar Azure sleepten Eneco, Microsoft en Conclusion dit jaar overigens een Computable Award in de wacht voor Partnerproject van het Jaar.
Zowel de ict-organisatie zelf als het ict-landschap zijn dus behoorlijk veranderd. Er zijn fysiek gescheiden netwerken voor de operationele technologie van de energieparken en de ict voor de bedrijfsvoering. ‘We kunnen niet zomaar een data-lijntje op zee aanleggen, het gaat via speciale glasvezel’, duidt hij.
De veranderingen van de ict-omgeving hebben ook gevolgen voor de ict-organisatie. Er is behoefte aan nieuwe competenties en skills. Daarbij is ook afscheid genomen van personeel dat niet in dat profiel paste. Suykerbuyk: ‘We hebben ongeveer een derde van de ict-populatie nieuw geworven, vooral op het gebied van data-skills. Bij de werving van nieuwe mensen viel op dat zij vaak bewust voor Eneco kiezen. Ze willen bijdragen aan de energietransitie. We hebben een slag in talent gemaakt.’
Steeds meer sensoren en data-analyse
Voor de toekomst voorziet Suykerbuyk een toename van de inzet van data-analyse. ‘Als je kijkt naar windmolenparken, zonneweiden en energie-installaties, dan hebben steeds meer onderdelen sensoren. De data die ze verzamelen, stoppen we in data lakes. Door de inzet van algoritmen kunnen we vermogen voorspellen, stroomgarantie garanderen, preventief onderhoud genereren en aan voorspellend onderhoud doen.’
Ook biedt analytics volgens de cio middelen om de opbrengst van windmolenparken te verbeteren door de wind optimaal te benutten. ‘Het bouwen van een turbine kan iedereen maar het operationeel uitputten van zo’n park (prijs kwaliteit), maar opgesteld vermogen zo veel mogelijk uitnutten (exploitatie) is een ander verhaal. Als ik over drie weken kan voorspellen hoeveel opgewekt vermogen ik ga krijgen, is dat meer waard dan dat ik over drie uur weet.’
De innovatie zit volgens hem op ict-vlak vooral in de analyse van data, in slimme algoritmen. Onderdeel daarvan is betere cyber security en minder explotatie-lasten. ‘Maar het slimme zit ‘m ook in de data die we inzetten om de business te verbeteren.’ Hij noemt als voorbeelden data scientists op de trading floor (de plek waar energie wordt verhandeld) en een speciale datawetenschapper die op brede schaal is in te zetten.