België staat in de top-10 van meest geïnstalleerde robots per werknemers. Het gaat om 184 robots per tienduizend werknemers. In Japan zijn dat er 303, in Duitsland 309 en in Singapore, de absolute nummer één, zelfs 488. Deze robots nemen meer en meer routinejobs over.
Dat blijkt uit de achtste editie van de Hays Global Skills Index. Het rapport, opgesteld door recruteringsexpert Hays en Oxford Economics, meet hoe gemakkelijk of moeilijk het is voor bedrijven om getalenteerde werknemers aan te trekken en te behouden in 34 landen.
De gemiddelde index wordt berekend aan de hand van een analyse van zeven indicatoren van de arbeidsmarkt: de flexibiliteit van het onderwijs, de participatiegraad, de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, de beschikbare talenten, verloning en de loondruk van hoger opgeleiden versus lager opgeleiden op vlak van industrieën en beroepen. De indexscores gaan daarbij van nul tot tien.
In vergelijking met de buurlanden scoort België gemiddeld op de zeven indicatoren beter dan de buurlanden. Waar België uitkomt op een score van 3.9, scoren de buurlanden – met Duitsland op kop met een resultaat van 6,5 – gemiddeld aanzienlijk minder
‘Hogere scores betekenen dat een arbeidsmarkt meer druk ondervindt dan in het verleden het geval was. Het is geen ranglijst. Elke economie heeft zijn eigen sterke punten en uitdagingen op de markt. Die worden gescoord in verhouding tot de omstandigheden in het verleden’, legt Philippe Dullaert, cfo bij Hays België en Nederland uit.
It en automatisering
In zijn rapport onderzoekt Hays ook het effect van it en automatisering op de arbeidsmarkt. Zo blijkt dat vooral het middensegment afbrokkelt. Het zijn vooral die banen die door computers en machines vervangen kunnen worden. Terwijl middengeschoolde arbeiders hun jobs zien verdwijnen, stijgt het aantal openstaande vacatures in de hogere en lagere segmenten van de arbeidsmarkt.
Net omdat er tekorten zijn aan het juiste talent, groeien de lonen ook sneller dan de totale kosten van het levensonderhoud. Vooral ingenieurs, technici in onderzoek en wetenschap, financiële beroepen, meertalige sales support en it’ers profiteren daarvan.
Dat automatisering zo’n vlucht neemt, hoeft niet te verbazen. De kosten dalen, terwijl de technologische vooruitgang almaar sneller gaat. Daardoor vallen meer en meer routinejobs (en ook al jobs waar minder routine aan te pas komt) ten prooi aan automatisering. België staat bijvoorbeeld in de top-10 van meest geïnstalleerde robots per tienduizend werknemer, met 184. In Japan zijn dat er 303, in Duitsland 309 en in Singapore, de absolute nummer een, zelfs 488.
Hoewel sommige beroepen profiteren van loonstijgingen waarschuwt Hays ook voor een globale loonstagnatie door robots. Een extra robot per duizend werknemers verlaagt de lonen tussen de 0,25 en 5 procent.