Wie verdient in it anno 2020 het meest, en wie het minst? Welke it-profielen en vaardigheden zijn in trek? En wat kan jij als it’er verwachten qua loon? De drie supervragen over jouw it-loon.
Twee weken geleden deden we in deze rubriek de tarieven voor it-freelancers uit de doeken. Dat was een nieuw onderzoek. Maar natuurlijk zijn er ook it’ers die in ander (lees: vast) dienstverband aan de slag zijn. Om hen richting te geven over hun verdiensten en (nuttige) vaardigheden, doen we een beroep op de Salaris Gids 2020 van Robert Half. En met deze drie vragen:
1. Welke drie trends zien we qua it-lonen en op de it-arbeidsmarkt?
Trend 1: Communicatieve vaardigheden cruciaal
Terwijl een functie binnen de it-afdeling vroeger zeer technisch was en relatief weinig communicatie vereiste, merken ze bij Robert Half dat dit verandert: een it-medewerker is de spil tussen de wensen van de eindgebruiker en de it-oplossingen, en moet dus communiceren met de eindgebruiker van zijn services.
Het gevolg daarvan is dat communicatieve vaardigheden gegeerd zijn binnen it. Iemand die sterk staat op zowel hard- als soft skills, heeft een streepje voor, klinkt het bij Robert Half.
Trend 2: Jonge it’ers erg gegeerd
Volgens Robert Half overstijgt de vraag naar junior- en mediorprofielen het aanbod sterk. De meeste van deze profielen krijgen dan ook verschillende voorstellen die ze kunnen vergelijken wanneer ze van werkgever willen veranderen. Bedrijven beseffen dat en gaan dus graag over tot een finaal jobaanbod om geen kandidaten te missen. Vanaf tien à vijftien jaar ervaring stijgt het aanbod van kandidaten afhankelijk van het gezochte profiel.
Trend 3. Nieuwe soorten extralegale voordelen
Heel typisch in it zijn de extralegale voordelen. In verhouding hebben it’ers meer dan andere profielen extralegale voordelen in hun loonpakket. Denk aan de bedrijfswagen. Robert Half ziet dergelijke extra’s bovendien uitgebreid worden met fiscaalvriendelijke voordelen, zoals een bonus in warrants, of loon dat uitbetaald wordt in de vorm van auteursrechten.
2. Welke profielen en vaardigheden zijn in trek?
Meest gevraagde profielen
– Business en functional analyst
– It-coördinator
– Business intelligence
– It-security
– Software-ontwikkeling
Meest gevraagde technische vaardigheden
– Erp-systemen: SAP, Microsoft AX
– Datahandling & BI Tools: QlikView, Business Objects, MS Power BI, Tableau
– Programmeertaal: .Net, Java
– It-projectmanagementvaardigheden: Prince2, Agile, Scrum
Meest gevraagde ‘soft skills’
– Communicatieve vaardigheden
– Flexibiliteit
– Leiderschap
3. Wie verdient het meest (en wie het minst)?
In it-directie en it-management en projectmanagement (vooral pmo dan wat dat laatste betreft) kan je nog steeds goed je boterham verdienen. Al doet ook de application manager het gemiddeld niet slecht.
In vergelijking met andere jobs krijgt de it’er een mooi loon. De it-profielen die het minst verdienen, zijn de it service desk agent en de supporting engineer. Maar ook hier gaat het om gemiddeldes. In de tabel een overzicht van een twintigtal veel voorkomende it-profielen.