Wat doet u met al de treffers die ANPR (automatic numberplate recognition)-camera’s opleveren, zo was de vraag aan de minister. Zijn antwoord: niets. Waarom staan ze er dan?
De afgelopen twaalf maanden noteerden actieve ANPR-camera’s, die onder meer automatisch nummerplaten herkennen, meer dan een half miljoen treffers op. Het ging dan om voertuigen waar mogelijk wat mis mee is. Die ‘hits’ kwamen van 250 camera’s op 22 plaatsen. Een mooie buit dus.
Wat is er dan mis met die half miljoen wagens? Bijna de helft van de treffers gaat over voertuigen die niet verzekerd (ruim 50.000 hits) of niet gekeurd (ruim 210.000 hits) zijn. Ofwel, het is fijn rondrijden op Belgische wegen.
Geen opvolging
De cijfers komen van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) als antwoord op een vraag van een N-VA-Kamerlid. Welk gevolg wordt er aan al deze mooie treffers gegeven? Niets, zo blijkt. Helemaal niets. De hits op vermoedelijk onverzekerde en ongekeurde voertuigen worden geklasseerd zonder gevolg.
Ik vind dat opmerkelijk. Ik begrijp best dat je (bijvoorbeeld op de snelweg) niet meteen de achtervolging moet inzetten op elke wagen die niet gekeurd of verzekerd is. Maar ‘niets’ vond ik wel heel erg weinig.
Al beloofde de minister wel beterschap. Zo zou het voorzien zijn dat de hit-informatie wordt bezorgd aan de politiedienst op wiens grondgebied de titularis van de nummerplaat woont. Al zou dit pas op lange termijn gebeuren.
Twee Bulgaren
Betekent dat die ANPR-camera’s zinloos zijn? Dat niet. Onlangs wees commissaris-generaal Marc De Mesmaeker op het nut van de vele camera’s met nummerplaatherkenning die de voorbije jaren geplaatst zijn. ‘Die camera’s hebben ons al verschillende malen geholpen om misdrijven snel op te helderen. Denk maar aan de moord op Julie Van Espen’, zo klonk het.
Toegegeven: regelmatig duikt in de media het bericht op dat een of ander Bulgaars of Servisch duo is opgepakt dankzij genoemde camera’s.
Al vraag ik mij af hoeveel criminelen door de mazen van het net glippen. De zware jongens die rijden toch niet rond met een eigen nummerplaat, die netjes is ingeschreven? Een beetje crimineel steelt toch zijn wagen of rijdt rond met valse nummerplaten?
Belgische wegen
Bovenal lijkt de ANPR-balans vandaag nog eerder pover, zeker in verhouding met de prijs die we (los dan nog van onze privacy) ervoor moeten betalen. Voor drieduizend camera’s zou dat op zowat 110 miljoen euro komen, het centrale monitoringsysteem en de personeelsleden niet meegerekend.
Ik begrijp dat beveiliging geld mag en moet kosten. Maar heb het toch moeilijk als ik dat vergelijk met de (in verhouding) beperkte investering in de Belgische wegen. In de hele Europese Unie zijn er maar weinig landen die zo weinig in hun weginfrastructuur investeren. Ons land bengelt wat dat betreft achteraan.
Belgische wegen zijn zo berucht dat een autofabrikant zelf reclame maakt dat met name hun auto’s er geschikt voor zijn. Onze wegen behoren tot de slechtste van de Europese Unie. Maar onze ANPR-camera’s, die mogen er zijn.