Wordt het 2021 of pas 2022 als we Vlaanderen bij uitstek België op de 5G-trein trekken? Minister-president Jan Jambon benadrukte onlangs nog eens dat hij Vlaanderen bij de top 5 meest digitale regio’s van de geïndustrialiseerde landen wil optrekken. En dat een volledig dekkend 5G netwerk in Vlaanderen een prioriteit is. En dat hij het initiatief zal nemen. Ook in het Vlaamse regeerakkoord wordt daar gewag van gemaakt.
Het was geen toeval dat Limburger Jan Jambon dit nog es in de verf zette tijdens de opening van de nieuwe, overigens prachtige, hoofdzetel van Cegeka op de Corda Campus in Hasselt. Cegeka wil een hoofdrol spelen in 5G. Dat mag verrassen want de integrator heeft geen of weinig ervaring met mobiele communicatie. Ceo Stijn Bijnens gaf echter begin dit jaar al aan dat Cegeka reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe standaard in mobiele communicatie. En hij zette het op scherp in een gesprek in de marge van de opening van het hoofdkantoor. Dat het geen marketingtrukje was, dat Cegeka tientallen miljoenen gebudgetteerd heeft, dat hij zelfs wil dat de licenties duur genoeg verkocht worden zodat kleinere potentiële kandidaten zullen moeten afhaken.
Cegeka is een interessante nieuwe partij die mogelijke de hegemonie van de drie huidige gsm-spelers kan doorbreken dankzij interessante allianties. Een daarvan is Fluvius, de fusie van Eandis en Infrax. Met een netwerk van 230.000 km en zeven miljoen aansluitingen is Fluvius de grootste energiedistributeur in Vlaanderen op het vlak van elektriciteit en gas, én het rolt in sneltempo een fibernetwerk uit. Onnodig te zeggen dat fiber levensnoodzakelijk is voor de uitbouw van 5G. Maar er is meer. Fluvius is ook de beheerder van het verlichtingspark in de driehonderd gemeenten van Vlaanderen. Op die manier kan elke verlichtingspaal gehanteerd wordt als een antenne in het 5G-netwerk. Dat biedt een ontzettend groot voordeel want je hoeft geen bouwvergunning. De plannen zijn aanwezig, het is inderdaad geen marketing, maar een sterke innoverende uithaal van Cegeka dat zich hiermee duidelijk op de kaart wil zetten.
Spannende tijden
En oh ja, op 9 juli legde de Europese Commissie België een dwangsom op van vijfduizend euro per dag zolang het Brussels Gewest een richtlijn van de Europese Commissie over snel internet niet omzet in de wetgeving. Het Brussels Gewest vindt dit niet zijn bevoegdheid. Die boete loopt inmiddels op tot 565.000 euro. Ligt daar iemand wakker van?