Pieter van der Stoel, tot voor kort detacheringsdirecteur bij het al langere tijd in opspraak zijnde it-bedrijf Centric, streed gisteren bij de rechter voor het behoud van zijn functie. Hij is niet de enige die op non-actief is gesteld. Ook directeur Ronald Botterman, verantwoordelijk voor het detacheren van niet it-personeel bij gemeenten en ziekenhuizen en voor de salarisadministratie, zit thuis.
Dit meldt NRC Handelsblad. Volgens de krant roept eigenaar Gerard Sanderink Van der Stoel in juli van dit jaar bij zich. Hij beschuldigt hem van allerlei ongepast gedrag, zoals intimidatie, vriendjespolitiek, seksistische opmerkingen en ‘onverklaarbare afwezigheid’. Zo zou hij maar twintig in plaats van veertig uur per week werken bij het it-bedrijf. In de overgebleven tijd zou de detacheringsdirecteur zelfs een bedrijf runnen met de eerder vertrokken topman Karim Henkens, die nu werkt bij Cegeka. Als Van der Stoel vraagt om bewijs, stelt Sanderink dat er ‘twee getuigen’ zijn. Een van die getuigen vervangt de op non-actief gestelde directeur na zijn vertrek. De steeds achterdochtigere wordende Sanderink ontslaat hem echter niet en biedt hem in oktober een vervangende functie aan. Van der Stoel vreest echter dat hij via een omweg op een zijspoor komt en eiste gisteren zijn volledige functie terug. Centric weigert dit en wil dat hij eerst zijn vervangende functie vervult.
Of Van der Stoel definitief vertrekt bij Centric, is nog onduidelijk. De rechter informeerde gisteren volgens NRC naar het disfunctioneringsdossier van Van der Stoel. De Centric-advocaat verwees hierbij naar de twee getuigenverklaringen, waarop de rechter zich afvroeg waarom de partijen niet eerder met elkaar om de tafel zijn gaan zitten en dat het op zijn zachts gezegd vreemd is om direct met een non-actiefstelling te beginnen. Over twee weken moet blijken of Van der Stoel mag terugkeren in zijn oude baan of dat hij het aanbod van Centric moet accepteren.
Ook Ronald Botterman op non-actief
De zaak van Van der Stoel staat niet op zichzelf. Al maandenlang is er sprake van een heuse Centric-soap, waar vooralsnog geen einde aan lijkt te komen. Zo blijkt dat enkele weken geleden ook directeur Ronald Botterman op non-actief is gesteld, zo meldt NRC. Hij hield zich bezig met de detachering van niet-it-personeel bij gemeenten en ziekenhuizen en de salarisadministratie voor klanten. De krant weet niet de precieze reden waarom Botterman thuiszit, maar volgens bronnen binnen Centric zou een en ander te maken hebben met het contact dat hij nog heeft met oud-topman Henkens. Sanderink zou zelfs werknemers waarschuwen om niet meer met oud-medewerkers te praten. In een reactie stelt Centric dat er ‘nader onderzoek plaatsvindt’ en dat Botterman is vrijgesteld van werk.
Leegloop bij Centric
De chaos bij Centric is momenteel compleet. Zo trof commercieel directeur Hans Schrijver vorige week nog een schikking in verband met zijn ontslag na 22 jaar afgelopen juli. Zijn vertrek betekende destijds het volledige einde van de voormalige Centric-directie. Eerder verlieten ceo Karim Henkens (die de overstap maakte naar Cegeka), financieel directeur Carolien van der Werf en directieleden Ronald Plomp en Guus Sturm het bedrijf. Naar buiten is niet gecommuniceerd hoe de huidige directie eruit ziet, maar dat blijken dus onder andere de (nu al weer op non-actief gestelde) Pieter van der Stoel en Ronald Botterman te zijn.
Volgens NRC rommelt het niet alleen bij de directie. Veel specialisten en talenten zouden volgens anonieme bronnen het bedrijf ook willen verlaten, wegens de voortdurende onrust bij Centric. Om hoeveel werknemers het gaat, weet de krant niet.
Cybercharlatan zaait onrust
De soap rondom Centric, dat belangrijke it-diensten voor gemeenten en De Nederlandsche Bank verzorgt, startte toen zelfbenoemd cyberexpert Rian van Rijbroek in het leven kwam van Gerard Sanderink. Vanaf dat moment zijn alle directieleden vertrokken en is de Twentenaar in verschillende rechtszaken betrokken. Zo ligt hij al maanden overhoop met zijn ex-vriendin en ex-zakenpartner Brigitte van Egten en slepen verschillende ex-directieleden hem voor de rechter.
Niet alleen lijkt Gerard Sanderink onder invloed van Rian van Rijbroek zijn oud-directeuren niet meer te vertrouwen, ook zou hij vrij onverwachts een cyberdivisie op willen richten. Dit tot onvrede van directieleden en personeel.