De helft van de industriële maakbedrijven in ons land gelooft dat 5G kan zorgen voor een efficiëntere en flexibele organisatie van de productie. Maar bedrijven met productiesites in België en andere landen, zoals de VS en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein aan ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan. Dat blijkt uit de eerste grote studie over 5G in de Belgische industrie, die Agoria en consultantbedrijf Capgemini Invent publiceerden.
Voor de studie ondervroegen Agoria en Capgemini Invent 489 bedrijven, via telefonische enquêtes, vragenlijsten en diepte-interviews (bij 35 ondernemingen). Volgens een internationale studie van Capgemini Invent van eerder dit jaar gelooft 75 procent van de multinationals dat 5G enorme mogelijkheden biedt voor tal van innovaties en een belangrijke stimulans is voor digitale transformatie. Als opvolger van 4G biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding, maar ook een snellere reactietijd, een verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden, zegt Agoria. Deze voordelen zijn van groot belang voor de industrie en het bedrijfsleven.
Ook al zal 5G in België pas over een tweetal jaar beschikbaar zijn, toch moeten de Belgische bedrijven zich nu al operationeel kunnen voorbereiden op de komst van 5G, meent de federatie. Organisaties moeten immers een inschatting kunnen maken van de impact op hun it-systemen en processen, hun verdienmodellen in kaart brengen en een stappenplan opstellen om de voordelen van 5G zo snel mogelijk te kunnen benutten in hun bedrijfsvoering.
Regelluwe zones
Daarom pleit Agoria voor ‘regelluwe zones’ waar de telecomoperatoren, bedrijven en kennisinstellingen versneld 5G-acties kunnen starten. Deze zones hebben een tijdelijke, lagere graad van regels en verplichtingen voor het opzetten van 5G-acties. Dit lagere niveau van verplichtingen geldt voor bijvoorbeeld stralingsniveaus en bouw- en milieuvergunningen. Zo kunnen telecomoperatoren ook hun bedrijfsklanten beter informeren over de mogelijkheden van 5G. Tegelijkertijd moeten ook overheden, publieke en private organisaties en de telecomexploitanten de verschillende industriële segmenten zo veel mogelijk sensibiliseren over de 5G-mogelijkheden, aldus Agoria.
Helaas ontbreekt het in België aan concrete actie op het terrein. In Peking zijn er al tienduizend 5G-antennes. De Amerikaanse operator Verizon is gestart met de uitrol van een 5G-netwerk. Spanje, Frankrijk en Duitsland hebben elk meer dan vijftien 5G-proeftuinen. In België tellen we er vandaag slechts twee, legt Agoria de vinger op de wonde. Bijna drie op vier van de bedrijven wijzen naar de politieke onzekerheid als grootste oorzaak voor het gebrek aan actie.
Investeringsbereidheid
Die politieke onzekerheid is ook niet zonder risico’s. Agoria wijst erop dat de 5G-kennis en de investeringsbereidheid vooral groot is bij de multinationale bedrijven met productie in België. Toepassing van 5G kan lokaal gebeuren, op de productiesite, waardoor er geen globale uitrol van 5G nodig is. Het zou dus snel kunnen, mocht er een veiling van 5G-licenties komen met haalbare emissienormen.
In de Verenigde Staten, China en onze buurlanden zijn deze struikelblokken er niet, wat veel grotere rechtszekerheid biedt voor investeringen. Daarom vrezen de bevraagde bedrijven in België dat een nieuwe golf van investeringen in (flexibele) productie eerder terecht zou komen in zusterbedrijven in het buitenland.
Strategische troef
China, de VS en heel wat Europese landen hebben ondertussen een nationaal stappenplan rond 5G en zijn bezig met het uitrollen van de netwerken. België moet beseffen dat telecominfrastructuur een steeds belangrijkere strategische troef wordt voor een land, zegt Agoria. De hinderpalen moeten worden weggewerkt en er is nood aan een 5G-stappenplan, met coördinatie tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus, zodat we de aankomende 5G-investeringsgolf van bedrijven in België veiligstellen.