Is Android onveiliger dan iOS, zoals vaak wordt beweerd? Lukas Stefank , Android security researcher bij Eset, vindt alvast van niet. Maar Android en Google kampen volgens hem wel met een ander probleem: de Play Store.
Lukas Stefanko overliep op een internationaal persevent van Eset de stand van zaken in Android bedreigingen. ‘Google heeft de voorbije jaren zijn aanpak rond security wel verbeterd in de Play Store’, zo vertelt Stefanko van Eset. Maar sommige kwaadaardige apps konden die beveiliging, volgens hem, nog recent alsnog omzeilen.
Stefanko haalt het voorbeeld aan van apps, zoals van Ahmyth en RB Music die de Play Store toch haalden. ‘Sommige worden weggehaald en duiken erna toch weer op’, stelt hij vast. Hij verwijst ook naar Cerberus , een Trojan banking app die via een botnet wordt verspreid en zich richt op Android-toestellen.
Ransomware vanuit pc
Wat betreft ransomware boekt Google zeker vooruitgang. ‘We zien een duidelijk dalende trend. Maar dat betekent niet dat er geen ransomware meer opduikt via de Android smartphones.’ Maar het fenomeen daalt wel: het hoogtepunt van ransomware via Andoid was tegen midden of eind 2015.
De researcher stelt vast dat heel veel ransomware, ontwikkeld voor het vergrendelen van pc-data, opduikt op smartphones. ‘Dat zie je doordat sommige typische Android-formaten zoals .apk, .dex en .so niet worden geëncrypteerd vanuit de ransomware.’
Play Store vertrouwen?
Conclusie is volgens Stefanko toch vooral dat de security-uitdaging voor smartphones zich vooral rond de Play Store van Google situeert. ‘Je merkt daar bij Google toch nog een aantal weak spots. Al doen ze wel hun uiterste best om de Android-toestellen te beveiligen. Maar mijn bevinding is toch nog dat je nu niet uitsluitend op Play van Google kan vertrouwen’, stelt hij.
Volgens de researcher is het besturingssysteem van Android op zich even veilig als iOS van Apple. Maar de apps maken het verschil. Bij de App Store van iOS en Apple doken, volgens hem, ook al problemen en malware op, maar bij Google waren ze omvattender. Mede ook wel omdat er in Google Play meer apps zitten dan in de App Store.