Een multicloudbeleid is de beste optie voor ondernemingen die hun bedrijfsapplicaties naar de cloud brengen. Nadelen zijn de silovorming en de bijbehorende complexiteit die de organisatie worden binnengehaald. Een goede cloudorkestratie is dan ook onontbeerlijk. Dat vindt Scott Sneddon, evangelist multicloudoplossingen bij Juniper Networks, het netwerkconcern dat zich opwerpt als cloudorkestrator.
Scott Sneddon was een van de sprekers op de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference eerder dit jaar in Frankfurt. Zijn stokpaardje: cloudtechnologie is een realiteit geworden, zowel op infrastructuurgebied als bij de applicatie-omgevingen die daarbinnen draaien. ‘Ik geef al een tijd presentaties over wat ondernemingen kunnen leren van hoe Google en Amazon hun infrastructuur hebben ingericht. Vijf jaar geleden kreeg ik vaak de reactie, ‘Ja, maar wij zijn heel anders’. Die reactie hoor ik nu niet meer.’
De Juniper-evangelist zweert bij een multicloudaanpak. Ga niet in zee met één cloudaanbieder maar kies er meerdere, is zijn overtuiging. Het grote voordeel van multicloud is de leveranciersonafhankelijkheid: er bestaat geen vendor lock-in, er valt een betere prijsstelling in onderhandelingen af te dwingen en mocht er een storing optreden dan ben je niet afhankelijk van een cloudaanbieder.
Bottlenecks
Maar Sneddon is niet blind voor de knelpunten bij een multicloudaanpak: zo is er het probleem dat hypercloudaanbieders als AWS, Google en Microsoft hun eigen frameworks voor hun cloudomgeving hanteren. Met silovorming en een complexer beheer tot gevolg. ‘Daarbovenop komt nog dat binnen organisaties it-architecten met hun eigen netwerkontwerp aan de gang gaan om de bedrijfs-it naar een cloud te brengen. Vertrekt zo’n expert dan ontstaat er vaak een probleem. Het blijft dus voor een deel mensenwerk waarbij de afhankelijkheid van goede experts groot is.’
Al sinds de oprichting van het bedrijf propageert netwerkconcern Juniper het gebruik van netwerktechnologie voor klanten zo eenvoudig mogelijk te maken. De praktijk is vaak weerbarstig, wat ook weer blijkt uit zijn constatering dat de gangbare netwerkmanagementsystemen niet voldoen om multicloudomgevingen te beheren. Vaak zijn ze gericht op het in de lucht houden van VMware-omgevingen, al dan niet gecombineerd met allerlei ‘bare metal servers’ die klanten nog hebben staan. Volgens Sneddon is orchestratie de haarlemmerolie, om het overzicht te bewaren en netwerkdiensten vanuit de cloud aan te maken, te automatiseren en te controleren, op een beveiligde manier.
Natuurlijk, meldt hij bij zijn presentatie, past het benadrukken van goede orchestratiesoftware in het straatje van Juniper Networks: ‘Wij verkopen via ons overkoepelend Contrail-platform zo’n oplossing. Net als overigens diverse andere netwerkdienstverleners. Je ziet dat die orchestratietools ook steeds meer als een dienst worden aangeboden en door de toepassing van artificiële intelligentie (ai) slimmer worden. Voorspellende analyses over waar storingen in een cloudnetwerk gaan voorkomen krijgen zo meer realiteitswaarde.’
Overnames
Sneddon wijst op de aankoop van Mist Systems in maart van dit jaar. Dit Amerikaanse bedrijf pioniert met cloudbeheerde draadloze netwerken, gebruikmakend van ai. ‘Zo’n wifi-oplossing hadden we nog niet in huis. Mist’s management- en orchestratrietool is geheel cloudgebaseerd. Die technologie zetten we niet alleen in op de draadloze netwerkmarkt maar willen we ook toepassen bij de end-to-end bedrijfsnetwerken, van access tot het wan’.
Eerdere overnames om meer multicloud-kennis en -producten binnen te halen, waren die van Appformix in 2016 en HTbase eind 2018. Appformix, dat werkt met elke OpenStack- of Kubernetes-distributie, biedt netwerkoperators direct inzicht in de status van hun clouds en of er actie moet worden ondernomen (Sneddon: ‘monitoring 2.0’). HTbase beschikt over een software defined multicloudplatform dat bedrijven een complete infrastructuurlaag – compute, storage & networking – biedt om applicaties naar de multicloud of de egde te brengen, gebruikmakend van containertechnologie. In de laatste versie van dit platform, Juke 2.2, is de integratie met Kubernetes en zijn ‘container storage interface’ geregeld.
Herijking
Juniper is van oudsher gericht op de grote netwerkaanbieders en hyperscalers, zoals Amazon en Google. Het bedrijf ziet de laatste jaren zijn omzet uit de traditionele routing- en switchingproducten afnemen. Netwerkdienstverleners investeren niet meer in bestaande netwerken maar werken aan nieuwe modellen. Een belangrijk aandachtsveld is 5G, waar Juniper onder meer optrekt met Ericsson en met het Zweedse bedrijf bouwt aan gezamenlijke oplossingen voor 5G-overdracht en -netwerkbeveiliging.
Maar de routerbusiness wordt vooral aangetast door hyperscalers. Die kochten een tijd lang geavanceerde routers uit het dure segment, waaronder van Juniper. Maar zij gebruiken eigenlijk maar een deel van de functionaliteit en stappen sinds enige tijd over naar simpeler, goedkopere routers die net zo krachtig zijn.
Compensatie
Het afgelopen half jaar zag Juniper zijn omzet opnieuw dalen, met 8 procent tot 1,103 miljard dollar. De nettowinst zakte flink, met 60 procent tot 46,2 miljoen dollar. Al moeten daarbij ook overnamekosten, investeringen in 5G en de negatieve gevolgen van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog in ogenschouw worden genomen.
Het betekent wel dat het bedrijf zijn horizon moet verleggen om aanvullende inkomstenbronnen aan te boren; de 5G-investeringen betalen zich ook pas later uit. Topman Rami Rahim noemt dit proces ‘onze sales transformation effort’. Zo mikt Juniper met zijn portfolio nu ook op kleinere datacenterpartijen en cloud- en saas (software-as-a-service)-dienstverlenerss. Ook richt het bedrijf zich meer op industriesegmenten, waar het op maat gesneden ‘connected’ oplossingen aanbiedt.
Verder heeft de onderneming in de afgelopen jaren meer werk gemaakt van het beveiligingsportfolio, wat bijvoorbeeld in Europa heeft geleid tot meer inkomsten uit deze tak. En, last but not least, Juniper zet dus vol in op datacenter- en cloudorkestratie met daarbij als uitgangspunt om klanten te helpen hun legacy-applicaties naar de multicloud te brengen. Niet alleen de ‘normale’ klanten met een datacenter maar ook ‘complexere’ klanten met een campusnetwerk of zij die veel vestigingen of filialen hebben.
Juniper trekt graag de rol van cloudorkestrator naar zich toe, maar zal in die ambitie stevige concurrentie ondervinden van andere netwerkfabrikanten, cloud computing aanbieders, it-beveiligers, systeemintegratoren en andere specialisten op het terrein van de it-infrastructuur.