Vanaf eind volgend jaar begint Telenet met het afschakelen van het analoge tv-signaal via de kabel. Zowat 360.000 klanten van de Mechelse kabelboer zullen daardoor getroffen worden. Het analoge radiosignaal is al in februari aan de beurt. Telenet belooft voor alle klanten een passende oplossing.
Het uitschakelen van het analoge signalen zal gefaseerd gebeuren, onder de noemer ‘De Signaal Switch’. Als eerste proefgemeenten zijn Beringen en Lochristi aan de beurt, daar is al vanaf midden november het analoge radiosignaal weg. Begin maart 2020 volgt het tv-signaal.
Volgens Telenet (dat digitale televisie in 2005 lanceerde) kijkt nu ruim 90 procent van de klanten digitale tv, via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Analoge tv werd ook al vijf jaar niet meer actief verkocht door de kabelmaatschappij. Ongeveer 180.000 klanten kijkt nog analoog en hebben hun tv dus rechtstreeks aangesloten op de wandcontactdoos op de muur. Zij ontvangen op die manier een twintigtal tv-zenders. Ongeveer hetzelfde aantal kijkt ook nog analoog op een tweede of derde tv-toestel.
Als deze klanten niet willen overschakelen naar een digitaal abonnement, stelt Telenet hen voor tv te gaan kijken via DVB-C, een meer ‘compact’ signaal, met dezelfde zenders als voorheen. Volgens Telenet zijn de meeste tv-toestellen jonger dan negen jaar in staat om die DVB-C-signalen te ontvangen. Kan het tv-toestel zelf niet overweg met DVB-C dan kan er gebruikgemaakt worden van een Digicorder of digibox om dit signaal op te pikken. Klanten zullen ook een jaar lang gratis de benodigde decoder daarvoor mogen huren. Daarna moet er huurgeld betaald worden.
Voor radiotoestellen die rechtstreeks op de kabel zijn aangesloten, kan ook van een digicorder gebruikgemaakt worden. Alternatieven als internetradio, DAB+ of de vertrouwde FM-band blijven uiteraard ook mogelijk.
Telenet zegt af te willen van het analoge signaal omdat het te veel bandbreedte inneemt op de kabel. Die bandbreedte kan goed gebruikt worden om het almaar groeiende dataverkeer meer plaats te geven. Dit is ’te vergelijken met een autostrade waar nog steeds ettelijke rijstroken voorbehouden zijn voor paard en kar, terwijl tegelijk de file toeneemt op de andere rijvakken ernaast’, zegt de kabeloperator.