VPN’s zijn tegenwoordig big business. Grote internationale providers als ExpressVPN en NordVPN adverteren op TV, radio en op social media. Overal word je gewaarschuwd voor hackers, cybercriminelen en reclamebureaus die je data willen gebruiken voor eigen gewin. Maar wanneer heb je een VPN nodig? En waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN? Hieronder vind je een kort overzicht van alles wat je moet weten.
Wat is een VPN eigenlijk?
Laten we beginnen bij het begin: wat is een VPN eigenlijk? Het begrip VPN wordt losjes gebruikt om software, bedrijven en servers aan te duiden. Om het begrip VPN te kunnen begrijpen is het handig om de volgende begrippen te kennen:
- VPN-dienst/VPN-provider: een bedrijf dat VPN-servers en VPN-software aanbiedt, vaak tegen vergoeding.
- VPN-server: een beveiligde server die deel uitmaakt van het netwerk van een VPN-provider. Deze staan vaak verspreidt over de hele wereld.
- VPN-software: het programma op je smartphone, laptop, tablet, desktop of ander apparaat die je data versleuteld en waarmee je toegang kan krijgen tot de verschillende VPN-servers.
Het begrip van VPN kan in principe al deze bovenstaande omschrijvingen omvangen. Het komt erop neer dat een VPN een combinatie is van software, hardware en de beherende organisatie die ervoor zorgt dat jouw data beveiligd wordt en jouw online privacy kan worden gewaarborgd.
Hoe werkt een VPN dan?
Nu je hebt kunnen lezen wat het begrip VPN omvat vraag je je misschien af hoe een VPN dan eigenlijk werkt? Eigenlijk is een VPN een soort beveiligde snelweg voor jouw dataverkeer. De VPN-software op je device pakt elk verzoek dat je doet (bijvoorbeeld het bezoeken van een webpagina) veilig in, in een beveiligde vrachtwagen en zet er een dik slot op. Deze vrachtwagen gaat vervolgens via de veilige VPN-snelweg vanaf jouw apparaat naar de beveiligde VPN-server. Deze server haalt jouw verzoek uit de vrachtwagen en stuurt dit door naar de website die je wil bezoeken zodat ze je de juiste pagina kunnen sturen. De VPN-server krijgt deze pagina binnen en zet deze weer in de beveiligde vrachtwagen om terug naar jou te sturen via de beveiligde snelweg. Eenmaal aangekomen bij jou apparaat pakt de VPN-software de vrachtwagen uit en krijg jij de pagina te zien. Dit gebeurt allemaal op de achtergrond en razendsnel. Je voegt als het ware een extra beveiligingslaag toe aan je internetverkeer.
Maar wat kun je met een VPN?
Misschien denk je na het bovenstaande verhaal wel: “oké, leuk, maar wat is het nut van zo’n VPN?”. Op zich geen gekke vraag, en het antwoord is vrij uitgebreid. Een VPN heeft namelijk vele toepassingen. De voornaamste toepassingen zijn als volgt:
- Veiligheid: een VPN versleutelt je data. Hierdoor kunnen hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden niks met de data die ze wellicht van je onderscheppen. Tevens zorgt het ervoor dat je veilig blijft op openbare wifi-hotspots. Normaal zijn deze openbare netwerken een makkelijk doelwit voor cybercriminelen. Met een VPN zorg je ervoor dat jou verbinding altijd veilig is.
- Anonimiteit/privacy: een VPN verbergt jouw eigen IP-adres en geeft je een nieuw IP-adres mee (dat van de VPN-server). Hierdoor is jouw surfgedrag niet te herleiden tot jouw device. Websites kunnen op die manier geen profiel van jou opbouwen. Dit is één van de voornaamste redenen dat VPN’s populair zijn onder downloaders. Met een VPN beschermen zij zich tegen downloadboetes.
- Unblocking: door de anonimiteit en het versleutelde verkeer is het mogelijk om bepaalde sites te unblocken. Dit is erg handig op vakantie als je vanuit China bijvoorbeeld YouTube wil kijken, of je Gmail wil checken. Veel journalisten in strenge regimes gebruiken een VPN dan ook om geblokkeerde sites te deblokkeren en anoniem te blijven. Ook voor westerse consumenten heeft dit voordelen. Zo kun je met een VPN toegang krijgen tot het zeer ruime aanbod van de Amerikaanse versie van Netflix.
Hoe kies je een goede VPN?
Als je een VPN wil proberen zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. De eerste belangrijke keuze is: kies ik voor een betaalde of een gratis VPN? Het voordeel van gratis VPN’s is natuurlijk duidelijk, ze zijn gratis. Hierdoor zijn ze uitstekend voor de nieuwe VPN-gebruiker, omdat je ze kosteloos kunt uitproberen. Het nadeel is alleen dat gratis VPN’s niet allemaal even veilig zijn. Sommige gratis VPN’s maken aanspraak op jouw dataverbinding voor Bitcoin mining of om beschikbaar te stellen aan andere VPN-gebruikers. Betrouwbare gratis VPN-providers zijn veilig, maar hebben vaak iets van een data- of snelheidslimiet. Hierdoor zijn ze maar beperkt functioneel.
Waar nog meer op te letten?
Naast de keuze tussen gratis en betaalde VPN’s zijn er nog andere zaken waar je op kunt letten bij een VPN. Belangrijke aspecten zijn:
- Veiligheid: niet elke VPN heeft dezelfde veiligheidsprotocollen. Hierdoor zijn sommige VPN’s veiliger dan anderen. Let altijd goed op of een VPN veilig is.
- Logbeleid: omdat je data via de VPN-server van de VPN-provider gaat, is het belangrijk dat dit een betrouwbare partij is. Een vrij belangrijk onderdeel hiervan is het logbeleid. Als een VPN logs bijhoudt van jouw data, kunnen ze inzien wat jij doet. Dit is natuurlijk niet iets wat je wil. Kies daarom altijd voor een VPN-provider die geen logs bijhoudt.
- Snelheid: als je niet gehinderd wil worden tijdens het surfen of streamen van video’s is het belangrijk dat je een snelle VPN hebt. Dit houdt in dat je een VPN kiest die jouw internetsnelheid zo min mogelijk negatief beïnvloedt.
- Gebruiksgemak: als je niet zo technisch onderlegd bent, is het handig om een VPN te kiezen die gemakkelijk te installeren is en simpel in het gebruik is.
- Aantal servers: wil je vooral gebruikmaken van de unblocking-capaciteiten van een VPN, dan is het belangrijk dat je de keuze hebt uit veel VPN-servers. Kijk vooral ook naar de locaties van de VPN-servers. Wil je Amerikaanse Netflix kijken, dan moet je een VPN-server kunnen kiezen in Amerika.
Hulp nodig bij het kiezen?
Hoewel al deze infomatie je een basis geeft van wat een VPN is en waar je op dient te letten bij het kiezen van een VPN, kunnen wij ons voorstellen dat het lastig is om een goede keuze te maken. Om je te helpen bij een keuze kun je kijken op sites als VPNgids.nl voor meer informatie. Hier vind je namelijk alles over VPN’s, van welke de beste zijn tot hoe je ze moet installeren. Meer informatie over VPN’s is er ook in het Engels, bij VPNoverview.