Welk Belgisch initiatief speelt het best in op de maatschappelijke noden en zet technologie in voor sociale inclusie? Die vraag wil Computable beantwoorden. Het beste initiatief wordt beloond met een award voor Social Innovation of the Year. De uitreiking vindt plaats op 18 maart in het Computable Café tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo in Brussel.
Het is niet alleen hartverwarmend hoe heel wat Belgische organisaties en verenigingen de digitale transformatie omarmen met projecten om meer mensen op de technologietrein te laten stappen, het is ook een grote noodzaak om de ruim vijftienduizend ict-vacatures in te vullen.
Als België een voortrekkersrol wil blijven spelen in Europa en bij uitstek in de wereld, dan moeten we zoveel mogelijk Belgen, in alle geledingen van de samenleving, maar ook nieuwkomers of gelijk welke potentiële medewerkers kansen bieden, opleidingen geven en door laten groeien in de technologische ontwikkelingen. De nood aan ict-profielen zal immers enkel maar toenemen.
Winnaar van 2019
Vorig jaar is Computable gestart met het uitreiken van deze prijs. De eerste award werd toegekend aan Passwerk. Deze organisatie helpt mensen met een autisme-spectrumprofiel aan het werk als softwaretester.
‘De Social Innovation Award heeft geleid tot erkenning vanuit de ict-sector, zowel felicitaties op sociale media als persoonlijke die werden gegeven’, vertelt commercieel directeur Dirk Rombaut. ‘Ongetwijfeld heeft deze erkenning ook verder bijgedragen aan onze naamsbekendheid binnen onze sector. De Computable Award staat bij ons op een kast middenin ons kantoorruimte. Een blik ernaar tovert een glimlach op ons gezicht en de gedachte van ‘yes, we did it!’ komt weer omhoog.’
Als het aan Rombaut ligt, moet Magenta volgend jaar de award winnen. ‘Er zijn heel wat initiatieven die deze prijs verdienen, maar graag schuif ik Magenta naar voren. Noor Seghers is in 2012 met het Magenta-project gestart. De Magenta-benadering vertaalt management- en communicatieprincipes naar een gezinssituatie. Sinds 2012 worden in alle provincies info- en vormingsavonden georganiseerd voor ouders van jonge zorgenkinderen en is er een werkboek beschikbaar. De bedoeling is om bij te dragen tot een betere zorg-werk-leven-balans.’
Hij prijst Noor Seghers omdat ze vanaf de beginfase voluit vanuit haar passie voor het initiatief is gegaan, ook zonder de benodigde financiële middelen. ‘Noor is blijven doorgaan en heeft anderen kunnen overtuigen om hun schouders mee onder dit waardevol initiatief te zetten en is er tot op heden telkens in geslaagd om de nodige financiële middelen te verzamelen om er een succes van te maken. Mensen als Noor maken echt een groot verschil voor velen en dat is toch waar het om draait bij deze prijs.’
Wie komt in aanmerking?
Eigenlijk alle initiatieven die aan de hand van technologie bijdragen tot een betere wereld of warmere samenleving. En vooral: alle initiatieven die mensen nieuwe of extra kansen geven en voor hen ook een verschil maken. Of het om bedrijven, overheidsorganisaties, vzw’s of individuele initiatieven gaat.
Doe uw voordracht!
Belgische initiatieven kunnen zich tot en met 9 februari 2020 aanmelden via een speciale aanmeldmodule. Een vakjury beoordeelt de voordrachten en kiest de winnaar. De award wordt op woensdag 18 maart 2020 in het Computable Café overhandigd. Dat café wordt geopend tijdens de gecombineerde ict-vakbeurs Infosecurity.be en Data & Cloud Expo in Brussels Expo.
Meld nu een initiatief aan voor de Computable Award Social Innovation of the Year.
Passwerk successen in 2019
Dit jaar hebben we onze duurzame groei voortgezet. Momenteel zetten we een 110 test engineers en een tiental ontwikkelaars met autisme in. Onze samenwerking met G4S werd verder uitgebreid met acht x-ray-screeners en momenteel worden verschillende van onze medewerkers opgeleid naar certificering binnen SAS, waarvan we partner zijn geworden. Intussen werd de derde Passwerk Lifetime Achievement Award toegekend aan Peter Vermeulen voor zijn langdurige, gepassioneerde en significante meerwaarde die hij levert voor de autisme-gemeenschap. De officiële uitreiking zal in november plaatsvinden.
In april werd onze zesde Passwerk-prijs toegekend aan Daphne Paas en Katrijn Van Damme voor hun thesis ‘Jongvolwassenen en autisme-spectrumstoornis; de relatie tussen individuele en sociodemografische kenmerken, de jongvolwassenheid en de kwaliteit van leven bij hoogfunctionerende jongvolwassenen met ASS’. Deze prijs kennen we jaarlijks toe aan een masterproef of doctoraatsthesis die bijdraagt aan de verbetering van de leef-, woon- en/of werksituatie van mensen met autisme of die bijdraagt aan de de-stigmatisering van autisme.
In mei van dit jaar hebben we ons eerste Charity Golf Event georganiseerd. Aan deze eerste succesvolle editie namen veertig golfers uit de ict-wereld deel. De opbrengst werd geschonken aan het fonds ICT community for ASD dat op initiatief van Passwerk in 2012 werd opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Aangezien alle reacties op dit event positief waren, is besloten om een tweede versie te organiseren op vrijdag 8 mei 2020.