De Chinese techreus Huawei wil kinderen veilig helpen navigeren door de online wereld. In een speciaal ingerichte bus, die stopt bij scholen in verschillende landen, biedt het bedrijf interactieve leertrajecten over cyberpesten, online veiligheid en dataprivacy. Samsung heeft dan weer een app klaar die leraren met elkaar ervaringen en lessen laat uitwisselen.
De bus van Huawei houdt halt in scholen in Nederland, Spanje, Portugal en België. In ons land kreeg de Freinetschool ‘Het Wijdeland’ in Sint-Truiden de primeur. Het mobiele klaslokaal geeft kinderen een beter begrip over wat online welzijn inhoudt en hoe ze veilig door de online jungle kunnen navigeren.
Om de aanpak zo relevant mogelijk te maken voor de doelgroep, deed Huawei onderzoek naar het online gedrag van kinderen tussen de 11 en 15 jaar oud. De resultaten van die studie werden gebruikt om ervoor te zorgen dat de bus inspeelt op de echte behoeften en zorgen van jongeren. Zo komt bijvoorbeeld aan bod hoe ze kunnen omgaan met cyberpesten.
Het SmartBus-tourconcept bouwt voort op een project dat in 2014 in Spanje werd uitgerold en positief onthaald werd. Het is onderdeel van een rist van educatieve initiatieven waarmee Huawei zijn expertise in de verf wil zetten om de vaardigheidskloof te helpen overbruggen. Het bekendste programma is Seeds for the Future, een grootschalig project dat een praktische hands-on ICT-trainingservaring biedt in China voor getalenteerde jongeren.
Buddies gezocht
Huawei’s concurrent Samsung ondertussen heeft een app ontwikkeld (Schoollink gedoopt) waarmee leraren en docenten met elkaar in contact kunnen komen en lesmateriaal en gegevens kunnen uitwisselen en lessen kunnen delen. En dat is broodnodig, zegt het bedrijf: veel leerkrachten geven al jaren aan behoefte te hebben aan meer contact met collega’s omdat ze van elkaar willen leren, zo blijkt uit eerder onderzoek van de Universiteit van Gent en de Universiteit van Tilburg in opdracht van Samsung. De app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor Android en iOS-apparaten.
Schoollink moet de drempels voor leraren verlagen om met innovatieve of digitale lesmethodes aan de slag te gaan. In het onderzoek gaven leerkrachten onder meer een gebrek aan vaardigheden, aan training en aan leermateriaal te ervaren bij het toepassen van technologie in de les.
Bovendien zorgt het huidige lerarentekort ervoor dat veel leraren kampen met tijdsdruk. Hierdoor blijft er te weinig tijd over voor verdieping, leren van andere collega’s en kennisuitwisseling. Met hulp van het zogenoemde ‘buddy systeem’ in Schoollink is dit straks verleden tijd: leraren helpen elkaar.
Na het downloaden van de app krijgen docenten een aantal vragen over hun kennis en interesses op het gebied van technologie en innovatie in de klas. Vervolgens worden leraren met elkaar gematcht. Hierbij worden, naast de uitkomsten van de test, ook interesse en achtergrond van leraren meegewogen. Zo krijgen ze relevante ‘buddies’ voorgesteld waarmee ze relevante tips en ervaringen kunnen delen. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid inspirerende voorbeelden, tips of andere content te delen. De app is een mix geworden tussen LinkedIn en Tinder, klinkt het bij Samsung.