Er moet in Vlaanderen zo snel mogelijk een 5G-netwerk de lucht ingaan. Dat schrijft de nieuwe Vlaamse regering in haar regeerakkoord. Daarbij zullen er afspraken gemaakt worden met de operatoren om de patstelling over 5G in Vlaanderen zo snel mogelijk te doorbreken, weet de krant De Tijd.
‘Een zo snel mogelijke invoering van het 5G-netwerk in heel Vlaanderen is een grote prioriteit’, zo staat het letterlijk in het regeerakkoord. Die invoering ligt momenteel op apegapen omdat Vlaanderen en de federale regering het niet eens zijn over de verdeling van de inkomsten van een spectrumveiling. Een doorbraak moet er komen door de operatoren (Telenet, Orange en Proximus) samen met energienetbeheerder Fluvius een ‘Vlaams’ 5G-netwerk te bouwen. Ook de overheid zelf zal daarin ‘substantieel participeren’.
Het regeerakkoord verwoordt het zo: ‘Met de recente evoluties die zich voordoen in de markt wil de Vlaamse Regering de motor zijn voor een gebiedsdekkend 5G-netwerk, volgens een open model van infrastructuurdeling waarop alle dienstverleners aan gelijke voorwaarden hun diensten kunnen aanbieden. Om dat model te garanderen, is het noodzakelijk dat de Vlaamse overheid substantieel participeert in de initiatieven van de operatoren. De Vlaamse Regering ziet erop toe dat eventuele bijkomende spelers onder dezelfde voorwaarden kunnen participeren.’
Hoe dat model er concreet gaat uitzien of hoever de samenwerking gaat, is nog niet duidelijk. Er is ook geen wettelijke verplichting om de operatoren hiertoe te verplichten. Orange en Proximus hebben begin deze zomer al afgesproken dat ze in de toekomst antennes en infrastructuur gaan delen, Telenet was daar toen niet bij betrokken. Ook die joint venture moet de invoering van 5G versnellen.
60Mhz
Over 5G staat in het regeerakkoord trouwens nog een opmerkelijk punt. Vlaanderen wil een deel van het benodigde spectrum niet veilen, maar dit ‘dynamisch’ gaan toewijzen. Bij voorkeur gaat het om een stuk van 60Mhz op de 3,5 Ghz-band. Daardoor ‘krijgen nieuwe, innovatieve spelers de kans om spectrum aan te kopen voor een specifiek afgebakend gebied (bijvoorbeeld luchthavens, havens, grote ondernemingenterreinen, stadscentra, …)’. Op die manier kunnern er dus zeer lokale 5G-netwerken komen (bijvoorbeeld bij grote evenementen of luchthavens of industriële sites) waar specifieke regels gelden.
Mocht er een vierde operator komen die de 3,5 Ghz-band gaat innemen, kan hiervoor eventueel naar 3,8 Ghz worden uitgeweken. Als derde alternatief kan er ook naar ‘network slicing’ gekeken worden (virtuele netwerken die via de fysieke infrastructuur worden opgezet).