Buitenlandse it’ers blijken in ons land goed vertegenwoordigd te zijn. Wij brengen de top 20 van buitenlandse it’ers. En verrassend of niet: de Indiër staat niet op de eerste plaats.
Goed zicht
Computable vroeg aan hr-dienstverlener SD Worx naar een overzicht van buitenlandse it’ers in ons land. Het bedrijf verwerkt meer dan een derde van alle loontrekkenden in de privésector, en heeft dus een goed zicht op de verdeling ervan.
Op basis van de gegevens van SD Worx blijkt medio 2019 dat de buitenlandse tewerkstelling in ict op 17,5 procent ligt in ons land. Eén op zes werknemers in it beschikt met andere woorden niet over de Belgische nationaliteit.
Op basis van een steekproef onder vijftienduizend ict-functies, zowel bij aanbieders als langs de ‘klantenzijde’, analyseerde SD Worx de buitenlandse tewerkstelling. Dit is de top 10 buitenlandse nationaliteiten in ict.
Buitenlandse it’ers in België
1. Fransen
2. Indiërs
3. Nederlanders
4. Italianen
5. Spanjaarden
6. Britten
7. Roemenen
8. Duitsers
9. Portugezen
10. Polen
Bron: SD Worx augustus 2019
Wat opvalt: we treffen enkel Europese profielen aan, met uitzondering van Indiërs op twee. De Fransen staan op kop. Italianen en Spanjaarden volgen al op ruime afstand. De Britten (voorlopig dus nog in EU), Roemenen, Duitsers en Portugezen zitten op gelijke hoogte qua aanlevering van ict-profielen in ons land. De opmars van Franse it’ers blijkt vrij recent. ‘Met name het laatste jaar zien we opvallend meer Fransen tewerkgesteld in onze ict-sector’, stelt Greet Joos, regio manager internationale tewerkstelling bij SD Worx.
Verder is het opmerkelijk dat de niet-EU (op Indië na) niet voorkomt in de top tien. ‘Terwijl ook niet-EU onderdanen ons kunnen helpen als we het nodige schaarse it-talent niet in België vinden’, oppert Joos. In de top 20 van buitenlandse it’ers volgen na de Grieken meer niet-Europese profielen, met onder andere Oekraïners, Chinezen, Turken, Marokkanen, Russen, Tunesiërs, Amerikanen en Brazilianen.
Specifieke vergunning
Bij tewerkstelling van niet-Europeanen op Belgische bodem, en dus ook it’ers, gelden evenwel een aantal extra aandachtspunten, legt Joos uit. Niet-Europese werknemers die in België willen werken, hebben een specifieke vergunning nodig. Indien zij meer dan negentig dagen in België wil verblijven en werken, dient sinds 1 januari van dit jaar een ‘single permit’ aangevraagd te worden. Dit is een gecombineerde vergunning waarmee verblijf en tewerkstelling in België onder strikte voorwaarden mogelijk is. Er geldt daarvoor een specifieke aanvraagprocedure waarvan de goedkeuring momenteel nog meerdere maanden in beslag neemt.
Joos voegt er aan toe dat er verschillende types van ‘single permit’ met verschillende toekenningsvoorwaarden bestaan. ‘Eén van de meest voorkomende single permits is die voor hooggeschoolde werknemers. Hiervoor dient de werknemer minstens over een bachelor-diploma te beschikken en de werkgever dient een minimum brutoloon te betalen.’
Welke functies?
Zit er ten slotte een lijn in de functies die de buitenlandse it’ers uitvoeren? Eigenlijk niet, hun functies zijn breed ingevuld: van analisten tot it-managers. Joos: ‘Het gaat om schaars talent en profielen als businessanalist of (functioneel) analist, ict-consultant, software-engineer of ontwikkelaar, systeem-engineer tot datawetenschapper.’
En ook qua leeft tijd en ervaring is het verschillend. ‘Het gaat van junior profielen tot managers’, besluit Joos.