De Vlaamse kabelmaatschappij Telenet wil nog altijd zijn Brusselse branchegenoot Brutélé overnemen. Voor Telenet is dat niet alleen een kans om meer voet aan de grond te krijgen in de hoofdstad, maar vooral om de geplande overname van zijn Waalse tegenhanger VOO door het Amerikaanse Providence te dwarsbomen.
Telenet heeft een goed jaar geleden al eens een overnamebod op Brutélé gelanceerd. Dat staat in een brief die het bedrijf deze week aan de Brusselse kabelboer stuurde en die via een gunstige wind bij de krant L’Echo belandde. Telenet herinnert Brutélé er aan dat zijn aanbod nog altijd geldt. Hoeveel Telenet over heeft voor Brutélé is nooit bekendgemaakt. De krant Het Laatste Nieuws meent te weten dat het bedrag ruim driehonderd miljoen euro is.
Voor Telenet is het ook een uitgelezen kans om de verkoop van VOO in Wallonië tegen te houden. Nethys, de Luikse moedermaatschappij van VOO, kwam enkele maanden geleden al tot een akkoord over de verkoop van VOO met het Amerikaanse fonds Providence. Bij Brutélé, een vehikel van enkele Brusselse en Waalse gemeenten dat minderheidsaandeelhouder is van VOO, wist men tot deze week echter niks over deze deal. De Brusselaars reageerden alvast ‘not amused’. Zij zouden nu hun deel van de maatschappij mee moeten overdragen aan Providence, zonder dat ze bij deze operatie iets in de pap hadden te brokken.
Als Telenet Brutélé kan binnenhalen, dan komt de hele verkoop zoals die nu op poten is gezet, op losse schroeven te staan. Ofwel krijgt Nethys een lagere prijs voor VOO, omdat de Brusselse afdeling van het bedrijf niet mee verkocht wordt. Ofwel haakt Providence af en gaat de de deal niet door. Op dat moment zou voor Telenet de weg terug vrij liggen om eventueel zelf weer achter VOO aan te gaan.
Overigens was ook de Waalse politiek niet bepaald tevreden met de geheimhouding die Nethys aan de dag legde bij de verkoop van VOO. De Waalse gemeenten die Nethys controleren via de intecommunale Enodia waren al even min op de hoogte van de deal. Nethys en Enodia zullen zich moeten komen verantwoorden en zullen misschien zelfs onder toezicht van een regeringscommissaris gezet worden.
Nog een andere partij in heel de saga is Orange, dat, net als Telenet, ook al zijn interesse in VOO heeft laten blijken. In een reactie aan De Tijd zegt het bedrijf ‘verbijsterd’ te zijn over de manier waarop de verkoop van VOO zich ontspint.