Het wordt toch nog spannend in het Belgische telecomtheater. Het was de jongste jaren wat ingedommeld, saai zelfs. Beetje meer van hetzelfde en beetje prijziger ook. De jaarlijkse index werd fors doorgerekend aan de eindgebruiker. België is daardoor een van de duurste landen ter wereld. De schaakstukken op het bord schuiven echter. Proximus-ceo Dominique Leroy verkast naar de Nederlandse concurrent KPN. En in Wallonië komt misschien VOO op slinkse wijze grotendeels in Amerikaanse handen.
Toen Proximus-ceo Dominique Leroy begin dit jaar het digitale transformatieplan aankondigde waarbij negentienhonderd banen op de tocht gingen, werd de beursnotering merkwaardig genoeg stil gelegd. Het is me nog altijd een raadsel waarom de beurswakhond FSMA toen zo drastisch ingreep bij een toch noodzakelijke omwenteling bij Proximus, een digitale reorganisatie die eigenlijk al veel eerder had moeten worden doorgevoerd.
Enkele maanden voordien, in september 2018 waren er al geruchten dat Dominique Leroy gevraagd werd als ceo van het Britse BT. Dat ze nu, onder impuls van de gewiekste Duco Sickinghe, voor KPN kies, mag dus niet verbazen.
Negenhonderdduizend euro
Overigens is een verhuis van de ene naar de andere telecomoperator niet nieuw. Michel De Coster was achtereenvolgens country manager van Colt België, BT Benelux en executive vice president van de enterprise afdeling van Proximus (toen nog Belgacom). Grégoire Dallemagne, de huidige ceo van Luminus België, die ook genoemd wordt als mogelijke opvolger van Dominique Leroy, was managing director van het Luxemburgse Tango, ceo van Tele2 (later overgenomen door KPN België) en werd in 2008 executive vice president strategie bij Proximus.
Ik wil helemaal geen afbreuk doen aan hun merites, beiden zijn echt toppers op hun gebied, maar toenmalig ceo Didier Bellens noemde hen op z’n gekende smalende manier ‘huurlingen’. Ze konden rekenen op een jaarsalaris van zo’n negenhonderdduizend euro, een drievoud van de wedde die Dominique Leroy op haar bankrekening kreeg. Grégoire Dallemagne is lid van de raad van bestuur van Orange België.
Octopus
Nog gewiekster is Stéphane Moreau, de topman van Nethys, de eigenaar van VOO (en nog veel meer). Ik mocht hem een tiental jaar geleden interviewen. Het is een bijzonder pientere kerel die als een alomtegenwoordige octopus overal z’n tentakels heeft en zelden of nooit met de media spreekt. Dat hij voor de overname of fusie van VOO de boot met Telenet altijd heeft afgehouden is logisch gezien de Waalse aversie voor een ‘Vlaamse’ coup op de ict-biotoop in het zuiden van het land. Het grappige is wel dat VOO gebruik maakt van het mobiele netwerk van Telenet.
Het is dan ook vreemd dat men in Mechelen niet op de hoogte was van het ‘gemarchandeer’ van Stéphane Moreau. Ook de Brusselse kabelcomponent Brutélé, of althans de bestuurders moeten op de hoogte geweest zijn van de deal die vier maanden geleden al werd doorgevoerd.
Amerikaanse venturecapitalist
Dat VOO nu naar de Amerikaanse venturecapitalist Providence gaat is ook geen nieuwigheid. De meerderheid van Telenet werd in 2001 overgenomen door het Amerikaanse Callahan Associates. Even voordien had Proximus 50 procent min één van de aandelen verkocht aan het ASDB-consortium onder leiding van het eveneens Amerikaanse Ameritech. Beide telco’s, en zeker de aandeelhouders, hebben goed geboerd. We mogen alleen maar hopen dat al deze strategische schaakzetten ook de dienstverlening aan de Belgische consument en bedrijven ten goede komt.
En oh ja, op 9 juli legde de Europese Commissie België een dwangsom op van vijfduizend euro per dag zolang het Brussels Gewest een richtlijn van de Europese Commissie over snel internet niet omzet in de wetgeving. Het Brussels Gewest vindt dat dit niet haar bevoegdheid is. Die boete loopt inmiddels op tot zowat 350.000 euro. Ligt daar iemand wakker van? Het is een schande.