Zowat een derde van de populairste Android-apps in België lekken data zonder dat de gebruikers dat in de gaten hebben. Dat blijkt uit een analyse van 120 populaire Android-apps die De Tijd liet uitvoeren. De zakenkrant onderzocht de apps in samenwerking met het Amerikaanse AppCensus en het Belgische bedrijf Collibra.
Van een selectie van 120 veelgebruikte smartphone-apps op de Belgische markt blijken er 47 persoonlijke data van gebruikers te delen met derde partijen. Het gaat om spelletjes als Wordfeud en apps als Superbright LED Flashlight (wereldwijd al een half miljard keer gedownload). Ze sluizen op verschillende manieren identificeerbare gegevens door naar andere bedrijven die met deze informatie gebruikers zo accuraat mogelijk kunnen profileren. Het gaat om apps voor Android, het besturingssysteem van Google, dat marktleider is in België.
Veel apps vragen bijvoorbeeld de locatie van de gebruikers op, ook al hebben ze die in principe niet nodig om te functioneren. In de meeste gevallen beseffen de gebruikers niet dat dit gebeurt. Meestal is ook totaal niet duidelijk waar de gegevens naartoe gaan.
Niet alleen data wordt stiekem doorgestuurd. Ruim een vijfde van de apps overtreedt ook de privacyregels van Android. Ze sturen een combinatie van gegevens door die in principe niet is toegelaten omdat ze de privacy van gebruikers ondermijnt.
De data komen terecht bij verschillende bedrijven, groot en klein. Reuzen als Google, Facebook en Oracle zijn de grootste slokoppen, maar veel gegevens komen ook terecht bij obscure advertentiebedrijfjes en datamakelaars. Wat die er mee doen, is onduidelijk.
Google zegt in een reactie dat het ‘actie zal ondernemen’ om makers van apps die het privacybeleid van Android overtreden op de hoogte te brengen. Het bedrijf houdt zich ook het recht voor de apps tijdelijk te verwijderen.