MyCellHub, een databeheer- en analyseplatform voor de productie van biofarmaceutica zoals cel- en immuuntherapiën, haalt 1,1 miljoen euro op bij investeerders Noshaq, The Faktory, Gemma Frisius Fonds en The CoFoundry. De investering moet de spin-off van de KU Leuven helpen om de lancering van het platform te versnellen.
Het SaaS-platform MyCellHub geeft interactief werkinstructies aan operatoren in steriele productieomgevingen en automatiseert de gegevensverzameling en de rapporteringstaken. Dat zorgt voor een mooie efficiëntiewinst, vooral omdat meer dan 90 procent van de bio-fabrikanten nog steeds hun processen rapporteert op papier.
Medeoprichter en ceo Toon Lambrechts merkte al tijdens zijn doctoraat hoe inefficiënt de gegevens van biologische productieprocessen werden beheerd. Daarom richtte hij MyCellHub op samen met Sébastien de Bournonville en Thomas Pinna. Na een eerste implementatie- en testperiode binnen de KU Leuven werd het bedrijf onderdeel van de Start it @KBC startup-accelerator. Het verwierf vervolgens een exclusieve licentie op de software die ontwikkeld werd aan de universiteit.
Vandaag werkt MyCellHub onder meer aan de eerste commerciële implementaties en een proefproject met biotechnologiebedrijf MaSTherCell uit Charleroi. De kapitaalinjectie laat toe om te groeien, door bijkomende software-ingenieurs aan te werven en door de verkoop- en klantenondersteuning van het bedrijf te versterken met het oog op een uitrol in Europa.
‘Terwijl de biotechindustrie een sterke stijging van productievolumes ziet, zeker in het geval van celtherapieën, gebruiken de meeste fabrikanten nog steeds papier voor het rapporteren van biologische productieprocessen in een clean room’, legt Lambrechts uit. ‘Dat staat in schril contrast met de hightech tools die biotechbedrijven vandaag gebruiken om ons leven te re-engineeren. Met MyCellHub zullen producenten veel tijd besparen. Het platform is eenvoudig te installeren en vergemakkelijkt de processen op het gebied van regelgeving aanzienlijk. De data-analysemogelijkheden van het platform maken het bovendien mogelijk om productiegegevens te centraliseren, te monitoren en te structureren, data die voorheen nauwelijks beschikbaar waren of zelfs helemaal niet gebruikt werden.’