Het Mechelse Arrow Value Recovery Belgium, dat begin deze zomer aankondigde uit de recycling van it-materiaal te stappen, wordt overgenomen door Olivier Vanden Eynde, oprichter en ceo van vzw Close The Gap. Het bedrijf heet voortaan ook CTG Circular.
Vanden Eynde wil met de overname zijn verantwoordelijkheid nemen als ‘impactondernemer’, zegt hij in een persbericht. Voor de overname van Arrow werd een apart vehikel opgericht dat buiten de balans van Close The Gap opereert: CTG Circular. Deze verzekert een duurzame oplossing voor gebruikt ict-materiaal door de levensduur te verlengen, elektronisch afval te verminderen en gerenoveerd ict-materiaal van hoge kwaliteit een nieuw leven te geven in maatschappelijke projecten. Het zal daarvoor nauw samenwerken met andere ervaren ITAD-bedrijven (IT Asset Deposition).
‘Toen we vernamen dat Arrow hun ITAD-activiteiten ging oprollen, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing om zowel de ruggengraat van de toeleveringsketen van Close the Gap veilig te stellen, als een manier om mijn verantwoordelijkheid te nemen als impactondernemer’, zegt Vanden Eynde. ‘Toen ik vijftien jaar geleden Close the Gap oprichtte, was Arrow één van onze eerste belangrijke partners. Van in het begin geloofden ze in ons verhaal. Doorheen de jaren heen heeft Arrow een enorm tastbare toegevoegde waarde gebracht aan onze toeleveringsketen, zowel voor als achter de schermen. Het bedrijf werd cruciaal voor ons in het bereiken van onze doelstelling om samen een miljoen ict-apparaten te recycleren. We waren er bij Close the Gap allemaal van overtuigd dat dit belangrijke partnerschap niet zomaar in een nacht kon verdwijnen.’
Met de overname spreekt Vanden Eynde zich ook uit over de langetermijnvisie van CTG Circular. Het bedrijf zal bijvoorbeeld van dichtbij betrokken worden bij het opleidings- en technologisch incubator centrum van Close the Gap in Kenia. Er zal ook geïnvesteerd worden in de bouw van een fabriek zonder uitstoot en het engageert zich om een ‘Certified
Benefit Corporation’ te worden. Indien er in de eerste vijf jaar winsten gemaakt worden, zullen er geen dividenden uitgekeerd worden, maar zal de opbrengst volledig geherinvesteerd worden in het nieuwe bedrijf. De opleiding en uitbreiding van het personeel en systemen wordt een prioriteit om ‘best practices’ binnen de ITAD-bedrijven te introduceren. CTG Circular heeft de ambitie om op lange termijn een kenniscentrum voor circulaire economie te worden, zowel voor opleiding als voor productie-omkering.