Zitten de meeste data vandaag in de cloud? Heeft de harde schijf afgedaan? En is tape intussen dood en begraven? Vijf mythes over zakelijke opslag.
We baseren ons op het recent onderzoek van IDC over Data Age 2025 voor de EMEA-regio. Die cijfers en trends overlopen we met Ward Bauwens, director sales & marketing voor Seagate EMEA North & LaCie EMEA, de opslagspecialist die zowel hard disks en solid state disks levert aan consumenten, bedrijven en cloudleveranciers.
Zettabyte
Mythe 1: Consumenten zorgen voor groei in data
In 2025 zal het totale datavolume volgens IDC maar liefst 175 zettabyte uitmaken. Dat is meer dan verwacht. Hiermee stelde IDC zijn eigen cijfers bij, want twee jaar geleden voorspelde het bureau 163 zettabyte voor 2025. EMEA is overigens goed voor 48,3 zettabyte of ruim 27 procent van het totale wereldwijde data-universum.
Opvallend is dat niet de consumenten, maar vooral de bedrijven de komende jaren voor de groei aan data zorgen. ‘Het zullen niet de consumenten zijn met hun smartphone-foto’s en -video’s. Het zullen de bedrijven met hun toepassingen rond internet of things, surveillance, analytics en 5G die voor de grote datagroei zullen zorgen’, aldus Bauwens. Binnen deze evolutie zullen ook de zogenaamde realtime-data aan belang winnen.
Mythe 2: De harde schijf heeft afgedaan
Vandaag zijn er wereldwijd nog twee vooraanstaande producenten van harde schijven: Western Digital en Seagate. Maar in de sector en de bedrijfswereld gaat er veel aandacht naar de solid state disks (ssd) die een sterke groei kennen. Ssd heeft als voordeel dat zij niet magnetisch zijn en erg geschikt voor taken die veel performance vergen. Al is ssd, volgens Bauwens, vandaag gemiddeld toch nog steeds vier keer duurder dan hdd.
Niet alleen daarom vindt Bauwens dat de harde schijf zeker niet heeft afgedaan. ‘Integendeel. Want om de groei naar 175 zettabyte mee te ondersteunen zullen we ook de harde schijf nodig hebben. Alleen ssd zal dat zeker niet kunnen leveren’, oppert Bauwens, die bovendien verwijst naar twee vooraanstaande innovaties van Seagate (Hamr en Mach2) die moeten zorgen voor respectievelijk betere benutting en snellere toegangstijd op de nieuwste generatie van harde schijven.
Mythe 3: De meeste data staan intussen in de cloud
Alles gaat naar de cloud: toepassingen, infrastructuur en dus ook de data. Alleen blijkt dat voor data niet helemaal te gelden. In EMEA staan anno 2019 bijvoorbeeld ruim vier à vijf keer meer data op non-cloud dragers (hdd, ssd, tape) dan in de cloud.
Belangrijker is evenwel dat ook in 2025 de publieke cloud niet het zwaartepunt van de opgeslagen data zal uitmaken. Geïnstalleerde bytes in de public cloud zullen groeien, maar ook in 2025 niet het belangrijkste datadomein worden. IDC gelooft alvast dat ondernemingen afstappen van een ‘all-in’ of public cloud-only adoptiemodel naar veel meer multicloud en hybride cloud-infrastructuur.
Mythe 4: De cloud is de grootste groeier
IDC voorziet drie grote domeinen waar data worden opgeslagen: endpoints (dat is de individuele opslag), de edge (dicht bij de verwerking van de data) en the core (data die over het netwerk worden overgeheveld, zoals bij de public cloud het geval is).
De edge is alvast een steeds belangrijkere tussenschakel tussen core en endpoints, bijvoorbeeld om het capteren en verwerken van online-video’s of realtime-data. In het IDC rapport neemt van 2018 tot 2025 qua dataopslag het belang van endpoints af (van 67 naar 52 procent). Het netwerk (core) neemt licht toe in die periode: van 21 naar 25 procent.
Opvallend is de forse groei de komende jaren van data opgeslagen in the edge (van 12 naar 23 procent). ‘Er wordt dus meer gevraagd van de core, maar zeker ook van edge. Eigenlijk ook omdat verwerking en overdracht naar een core netwerk in veel gevallen niet mogelijk en ook helemaal niet nodig is’, aldus Bauwens.
Mythe 5: Tape is dood
Het einde van tape is al lang voorspeld, maar tot dusver nog geen realiteit. Ook niet in 2025. Tegen 2025 zal elk opslagtype blijven groeien: hdd, ssd en dus ook tape. Meer zelfs: op harde schijven na zal tape in 2025 het belangrijkste opslagtype zijn. Iets wat het vandaag ook al het geval is.
Naast harde schijven (bijvoorbeeld voor archivering) zijn ook tape en optische systemen dus nog jaren nodig. ‘Om in 2025 zowat 175 zettabyte te kunnen opslaan, zal elke opslagdrager nodig zijn. Harde schijven dus zeker, maar ook tape. Alles zal groeien’, besluit Ward Bauwens.