Het UZ Brussel is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat artificieel intelligente software inzet tijdens operaties. Het is hiermee een van de eerste in Europa.
Anesthesisten van het UZ Brussel starten een proefproject om met artificiële intelligentie de bloeddruk van patiënten op te volgen. Zo is te voorspellen wanneer de bloeddruk van een patiënt terugvalt en kunnen de medici tijdens operaties ingrijpen vooraleer er zich complicaties voordoen.
De technologie analyseert medische parameters zoals de vochtstatus, hartslag en elasticiteit van de bloedvaten om in te schatten of de bloeddruk van een patiënt zal dalen. De software geeft proactief een signaal, zodat anesthesisten kunnen anticiperen als het tijdens een operatie fout dreigt te lopen.
Grote rol
Het computermodel kan tot een kwartier op voorhand voorspellen of een patiënt een bloeddrukval zal krijgen. Het algoritme werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Edwards Lifesciences. ‘Dankzij de technologie hoeven we niet meer te reageren, maar kunnen we proactief ingrijpen’, zegt Domien Vanhonacker, anesthesist in het UZ Brussel in De Tijd. Hij vermoedt dat computerintelligentie de komende jaren een grote rol gaat spelen in de medische wereld.
Ook in andere medische domeinen, als cardiologie, komt ai aan de oppervlakte. Het UZ Brussel is naar eigen alvast het eerste ziekenhuis in de Benelux met ai bij operaties en een van de eerste in Europa. Het testproject moet uitwijzen of de technologie alleen nuttig is bij ingrepen met een hoog risico, of dat ze op termijn dienst kan doen bij elke operatie.