De vakbond van de Franse-Belgische it-groep Econocom roept het personeel dat werkzaam is in het hoofdkantoor in Zaventem op om vandaag te staken. De actie komt voort nadat een hoofdafgevaardigde van de christelijke vakbond is ontslagen. Volgens Het Nieuwsblad blokkeren enkele tientallen medewerkers deze ochtend de gebouwen van Econocom, waardoor er vrijwel niemand aan het werk is.
Het ontslag, dat eind juli plaatsvond, betrof een werknemer die negentien jaar als werknemersvertegenwoordiger werkte. Hij zou ontslagen zijn omdat hij te veel tijd stak in zijn vakbondswerk.
De Vlaamse zakenkrant De Tijd sprak met Martin Willems van de Franstalige vakbond CNE-CSC. Hij geeft aan dat het niet aan de directie is om te bepalen of iemand te veel tijd steekt in zijn vakbondswerk. Verder stelt hij dat Econocom met het ontslag de volledige syndicale structuur wil ondermijnen en medewerkers bang wil maken om deel te nemen aan de vakbondsverkiezingen van 2020.
‘Econocom ondermijnt sociale dialoog’
In een persbericht geeft de vakbond aan dat Econocom op 26 juli 2019 vakbondsafgevaardigde Laurent Vanhaelen heeft ontslagen. Reden zou zijn dat diens activisme de grenzen zou overschrijden en onacceptabel is voor de directie. Ook benadrukt de bond dat Vanhaelen al meer dan negentien jaar de hoofdvertegenwoordiger is van het Econocom-personeel.
In de ontslagbrief noemt Econocom de vele vakbondsactiviteiten van Vanhaelen als oorzaak. Hij zou hier veel te veel tijd aan kwijt zijn. Ook is er een dispuut over de reisomstandigheden van de werknemers van Econocom. Verder geeft het bedrijf aan een andere vakbondsvertegenwoordiger aan te willen stellen.
De vakbond hekelt dat Econocom in de brief stelt dat Vanhaelen zich niet als een ondergeschikte zou gedragen, terwijl het volgens de bond juist zijn taak is om op te komen voor de rechten van de arbeiders. Tot slot stelt de bond dat Econocom de ‘sociale dialoog’ ondermijnt, terwijl deze beschermd wordt door de Belgische en Franse grondwet en ook door het Europese sociale manifest. Ook haalt de CNE-CSC uit naar het feit dat Econocom nu beschermingsvergoeding aan Vanhaelen moet betalen en dat het bedrijf dit geld beter kan gebruiken om de lage lonen te verhogen.
De vakbond overweegt volgens De Tijd juridische stappen en heeft een verzoeningsvergadering aangevraagd bij de FOD Werk.