Toen Telenet in 1996 van start ging, opperde toenmalig Proximus-ceo John Goossens de idee om één performant Belgisch glasvezelnetwerk uit te bouwen waar beide telco’s hun diensten in concurrentie zouden aanbieden. Op het eerste zicht niet eens zo’n slecht idee, maar gelukkig leidde concurrentie op infrastructuur ook tot investeringen en innovatie.
Vandaag hebben Proximus en Telenet een de facto duopolie. Nu de regelgever, het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie eindelijk, na ruim twintig jaar, zijn tanden laat zien en met goedkopere netwerktoegang voor Orange, ook de concurrentie wil aanwakkeren, staan zowel Proximus als Telenet aan de klaagmuur. De nieuwe tarieven zouden investeringen in het gedrang brengen. Ho maar!
Dat is vreemd, want Proximus en Orange hebben zopas afgesproken om een gezamenlijk bedrijf op te richten om de 5G-investeringen te delen op het vlak van antennes en andere infrastructuur. Telenet was er als de kippen bij om ook aan de deur te kloppen, dat het graag mee in de deal zou stappen. Daarmee lijkt het eerste idee van wijlen John Goossens inderdaad niet eens zo slecht. Infrastructuur is commodity geworden. En als er dan toch een gemeenschappelijk netwerk is, dan ligt de weg open voor een gemeenschappelijk SmartBelgium project. Als dit land immers iets mist, dan is het een gemeenschappelijk project. Geen Olympische Spelen, geen metaal, wel Olympisch digitaal. Zodat we ons land weer op de kaart kunnen zetten met een jong sterk blakend gelaat. België moet de Remco Evenepoel van de digitale innovatie worden. Kunnen we eindelijk ons opnieuw in de top drie hijsen. Way to go.
Wat me hooglijk verbaasde vorige week was dat Telenet aangaf dat het geen businessplan klaar heeft voor de nieuwe 5G-technologie. Zitten alle bolledozen ergens met vakantie in een veel te warme zon te braden? In Groot-Brittannië betaalden operatoren 1,5 miljard euro voor 5G, in Duitsland zelfs 6,5 miljard euro. En die hebben geen businessplan, denkt u?
De investering is groot. Belgische telco’s zijn wat blij dat ons land, godbetert, de veiling heeft uitgesteld omdat de gewesten het niet eens waren over de te verdelen inkomsten. Dat is ronduit een schande, ronduit een blaam voor iedereen die zich inlaat met technologie en innovatie. We kunnen het niet genoeg herhalen. Het is een schande.
En oh ja, op 9 juli legde de Europese Commissie België een dwangsom op van vijfduizend euro per dag zolang het Brussels Gewest een richtlijn van de Europese Commissie over snel internet niet omzet in de wetgeving. Het Brussels Gewest vindt dat dit niet haar bevoegdheid. Die boete loopt inmiddels op tot zowat 150.000 euro. Ligt daar iemand wakker van? Het is een schande.