Facebook mag dan wel een moloch zijn in sociale media, in hardware, een markt waarin het ook graag zou willen meespelen, lijkt het voorlopig niet te lukken. De eigen afdeling die hardware ontwikkelt, is ondertussen zelfs opgedoekt vanwege interne strubbelingen.
Dat meldt de Amerikaanse zakennieuwszender CNBC in een uitgebreide analyse. Daarin staat dat Building 8, zoals de afdeling van Facebook heette waar tot eind vorig jaar, in het grootste geheim, nieuwe hardwareprojecten werden ontwikkeld, is opgeheven.
De leiding van de afdeling was in handen van Regina Dugan, een oudgediende van DARPA en Google die in april 2016 door Mark Zuckerberg eigenhandig werd aangeworven. Het bedrijf beloofde destijds om ‘honderden mensen en honderden miljoenen’ in de afdeling te pompen om nieuwe apparaten te gaan maken. Facebook was dan immers wel een gigant in software, in de hardware-markt stelt het bedrijf helemaal niks voor. De markt voor slimme thuisapparaten, die alleen al in de VS tientallen miljarden waard is, zag ze dan ook volledig aan haar neus voorbij gaan. En Zuckerberg wou wat graag een Facebook-equivalent van de succesvolle Alexa-speakers van Amazon.
Lang duurde de droom echter niet, zo beschrijft CNBC in een lange longread. Zo legde Facebook, helemaal niet ervaren in het ontwikkelen van hardware, volstrekt onrealistische deadlines op voor de ingenieurs die in Building 8 werkten. Dat leidde tot wrijvingen met het management. Zuckerberg plaatste in augustus 2017 dan maar een eigen luitenant naast Dugan om meer grip krijgen op de afdeling. Twee maanden later diende zij haar ontslag in en werd Building 8 een zwalpend schip. Tel daarbij het Cambridge Analytica-schandaal dat rond dezelfde tijd losbarstte (waardoor de afdeling helemaal aan zijn lot werd overgelaten) en de conclusie was onvermijdelijk: in december 2018 werd Building 8 opgeheven.
Facebook’s videospeaker flopt
Het bedrijf had een maand eerder zijn eerste (en enige product) voorgesteld, de Portal, een soort videospeaker waarmee mensen met elkaar konden communiceren. Het werd een complete flop, ook al omdat de reputatie van Facebook rond privacy niet echt veel vertrouwen wekte.
Andere experimenten waar Building 8 aan werkte, waren onder meer een soort breincomputer die bediend kon worden via gedachten en project Sequoia, een augemented reality-avontuur dat op de hologramcomputers uit Iron Man moest lijken. De kans is klein dat ze ooit op de markt zullen komen.