De desktop is in België nog altijd het meest gebruikte eindgebruikerssysteem. Aan de gestage opmars van de laptop lijkt een einde gekomen: het aandeel daarvan blijft vrijwel gelijk in Belgische bedrijven. Wat is er aan de hand? We vragen het aan specialisten HP, Dell, Lenovo en Getronics.
Van het totale aantal eindgebruikerssystemen neemt de desktop nog altijd de koppositie in met 56 procent. Dit is zeer kleine daling ten opzichte van een jaar eerder (57 procent).
De stijging van het aantal laptops, gemeten sinds 2011, lijkt de afgelopen twee jaar gestagneerd. Zowel in 2018 als in 2019 is er sprake van een aandeel van 35 procent.
Dit alles blijkt uit een marktanalyse van markt intelligentie specialist Smart Profile, in opdracht van Computable België. Hierbij werden de it-beslissingsnemers van 4552 Belgische bedrijven met meer dan vijftig werknemers ondervraagd.
Desktop daalt amper
We kunnen het ook anders bekijken: het aantal bedrijven dat desktops gebruikt is het afgelopen jaar gedaald van 92 procent in 2018 naar 89 procent in 2019. Opvallend is dat in de manufacturing-sector het meest gebruik wordt gemaakt van desktops (93 procent), gevolgd door het onderwijs (92 procent). In de it-, telecom- & utilities-sector is dit aandeel het laagst met 77 procent.
In de it-, telecom- & utilities-sector wordt daarentegen wel het meest met laptops gewerkt (95 procent). Al zijn de verschillen qua laptop-gebruik tussen de sectoren niet zo groot: enkel de transportsector scoort met 86 procent gebruik van laptops aanzienlijk lager dan de andere bedrijfstakken.
Laptop stagneert?
Opvallendste vaststelling is toch dat de laptop blijft hangen. Al willen een aantal leveranciers, die we met deze vaststelling contacteerden, dat toch nuanceren. ‘Hoewel wij nog steeds fors blijven investeren in het desktop-segment, zien wij dat de vraag vanuit de markt naar laptops nog steeds toeneemt ten opzichte van desktops’, weet Tim van Isterdael, category manager HP Belux.
Zijn collega Gauthier de Villenfagne, channelmanager van Lenovo Belgium, verwijst naar IDC-cijfers om de totale commerciële markt voor België in kaart te brengen. ‘Daaruit kan ik concluderen dat de desktopmarkt redelijk stabiel blijft, terwijl de notebookmarkt wel verder blijft doorgroeien’, aldus de Villenfagne, die ook opmerkt dat het onderzoek van Smart Profile/Computable enkel geldt voor bedrijven met meer dan vijftig medewerkers, waardoor er nogal wat Belgische bedrijven worden uitgesloten.
Innovatie in segmenten
Bij Dell, de derde grote leverancier in de pc-markt, klinkt een iets genuanceerder geluid. Daar zien ze inderdaad nog een groot aandeel voor desktops weggelegd. Mobiele apparatuur is en blijft in opmars, al was hun verwachting dat dit toch iets sneller ging gebeuren.
Bij Dell komen ze ook met verklaringen. ‘Er is ook de verschuiving richting meer gespecialiseerde apparatuur, zoals workstations, rugged- en iot-oplossingen, die deels de traditionele pc-oplossingen kannibaliseren’, merkt Pascale Van Damme, algemeen directeur voor Dell Technologies in Belux, op.
Tegelijk wijst ze erop dat er ook in de pc-markt nog behoorlijk wat innovatie zit. Op notebook vlak zien we, volgens haar, in toenemende mate de adoptie van 2-in-1 met een sterke voorkeur van convertible form factors, die het winnen van detachable form factors. ‘Een belangrijke verschuiving op schermgrootte vindt plaats in de categorie 12 inch, die duidelijk verschuift naar 13-14 inch’, zo klinkt het.
Maar ook in de desktop zit er volgens haar beweging. ‘Bij de desktops is er een duidelijke groei van micro form factors. Daarnaast winnen ook de all in one form factors aan populariteit in specifiekere marktsegmenten, zoals onderwijs, gezondheidszorg, retail en hospitality.’
Pc-markt nog steeds relevant
Colin Henry, director voor partner management bij dienstverlener Getronics onthoudt tenslotte toch vooral een sterke pc-markt: ‘In de pc-markt in het algemeen houdt zowel de desktop als de laptop zich sterk. Terwijl veel mensen verwachtten dat het aantal Windows-apparaten zou dalen vanwege de toename van nieuwe toestellen zoals de tablet en smartphone. Wij hebben geconstateerd dat de meeste gebruikers deze apparaten gewoon naast hun huidige apparaat gebruiken.’
Tegelijk vindt Henry deze combinatie best oké. ‘Omdat veel medewerkers sommige workloads op mobiele apparaten aankunnen, kunnen organisaties dezelfde mix van desktop-pc’s behouden en tegelijkertijd een betere gebruikerservaring bieden’, meent hij.