Ook databasesystemen komen uiteindelijk op grote schaal in de cloud terecht. De cloud is de toekomst van de databank. Daar zijn zowel de markt als de analisten zeker van. Nu de klanten nog.
‘Welkom bij een nieuw hoofdstuk’, aldus John Chirapurath, general manager, SQL Server en Azure Data bij Microsoft. Zijn bedrijf kwam enkele dagen met een belangrijke, maar logische, aankondiging. Het stelde hun nieuwe cloudgebaseerde versies van SQL Server databasebeheersysteem voor. Die moeten twee oudere on-premises versies vervangen. Mede omdat de support voor die SQL Server 2008 en SQL Server 2008R2 is afgelopen, duwt Microsoft zijn klanten dus duidelijk in de richting van de (public) cloud.
Azure SQL Database is een cloudversie van SQL Server. Klanten kunnen opteren om hun software en infrastructuur te laten updaten en beheren, via de optie managed instance. Daarnaast is er ook Azure SQL Database Hyperscale, bedoeld voor klanten die grote on-premises databases naar de cloud willen verhuizen of brengen. Verder is er nog SQL Server op Azure Virtual Machines.
Gartner: drie kwart in cloud
De aankondigingen komen overeen met de voorspellingen van analisten. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt in een recent rapport dat tegen 2020 maar liefst 75 procent van alle database-implementaties in de cloud uitgevoerd worden. Donald Feinberg, research director bij Gartner, ziet meer en meer nieuwe en bestaande database-applicaties naar de cloud verschuiven. ‘Dit tempo zal nog toenemen’, meent hij. Binnen drie jaar wordt, volgens hem, amper 5 procent in een klassieke on-premises omgeving gebracht.
De verschuiving maakt deel uit van de algemene trend dat bedrijven hun workloads steeds meer verplaatsen van hun interne infrastructuur naar public cloud-platformen als Azure van Microsoft. Maar uiteraard ook naar andere cloud providers AWS en Google Cloud. Want ook die laatste zijn volop actief met hun aanbod rond database-as-a-service.
Cloud aanbod van AWS en Google
Het database-aanbod van AWS is bijvoorbeeld al behoorlijk uitgebouwd. Dit omvat onder meer Aurora, hun eigen relationele DBMS, en Redshift, hun datawarehouse platform. Daarnaast biedt AWS er nog een gespecialiseerd NoSQL-aanbod met DocumentDB, Neptune, DynamoDB, ElastiCache en Timestream. Allemaal met hun eigen doeltoepassingen.
Ook het groeiende pakket van Google database as a service-producten onderstreept hun interesse in zakelijke services. Hun aanbod omvat een relationele database genaamd Cloud Spanner en Cloud SQL, die compatibel is met MySQL, PostgreSQL en SQL Server. Naast enkele NoSQL-producten als Google Cloud Bigtable, Cloud Firestore en Firebase.
Analytics als voorloper
Volgens Gartner zijn vooral projecten rond data management en analytics voorloper zijn van de cloud trend. Het stelt vast dat met name nieuwe data-applicaties steeds vaker geïmplementeerd worden in de cloud. Het gaat dan om implementaties als data warehouses en data lakes, naast workloads in functie van analytics, artificiële intelligentie en machine learning.
Daarnaast speelt de verdere doorbraak van het SaaS-model (software-as-a-service) een belangrijke rol: als de applicatie naar de cloud verhuist volgt de databank uiteindelijk ook.
Vooral upgrades gebeuren om prem
De wereldwijde omzet uit databasemanagementsysteem steeg vorig jaar volgens Gartner met ruim 18 procent tot 46 miljard dollar. Hiervan waren cloudsystemen goed voor maar liefst 68 procent van de groei en AWS en Microsoft namen van deze koek zowat drie kwart voor hun rekening.
Anderzijds spelen ook de klassieke specialisten van database-systemen als Oracle (met hun Autonomous Database en Autonomous Data Warehouse platformen) nog zeker een rol van betekenis. Al komt de omzet van on-premises databasesystemen eerder voort uit (min of meer) gedwongen upgrades en niet zozeer door nieuwe implementaties.
Integratie als troef
De overgrote meerderheid van nieuwe implementaties wordt in plaats daarvan dus in de cloud uitgevoerd. Naast de algemene gang naar de cloud heeft de cloud database nog een andere troef: integratie. Of toch de belofte daarover. ‘In de public cloud gebruikt 81 procent meer dan één cloud provider’, stelt Donald Feinberg van Gartner.
Zo vormen er zich ecosystemen rond cloudproviders die verschillende diensten integreren en dataoverdracht met andere mogelijk maken. ‘Dit in schril contrast met de on-premises benadering, waarbij individuele producten zelden eigen ingebouwde mogelijkheden bieden om integratie met andere toepassingen in de lokale implementatieomgeving te ondersteunen.’
De klassieke database-specialisten zetten hier intussen overigens ook op in. Zo sloten Oracle en Microsoft onlangs een samenwerkingsovereenkomst waardoor hun clouddiensten, waaronder ook databanksystemen, beter met elkaar gekoppeld zijn.
Het nieuwe platform
Kortom, de cloud is de toekomst van de databanksystemen. En zelfs meer dan dat: de infrastructuur van cloudserviceproviders, en de services die daarop draaien, worden het nieuwe platform voor gegevensbeheer. ‘Vrijwel alle innovatie in de markt voor databasebeheersystemen vindt plaats in de cloud’, zo klinkt het bij Gartner.