Geldt de sharing economy ook voor zakelijke software? Want geef toe: software is software, dus waarom kan een Belgisch bedrijf die licenties niet tweedehands aankopen? Vele doen dat ook, al is dat tweedehandse model niet altijd even geschikt.
‘Binnen ons bedrijf gebruiken we al een paar jaar gebruikte licenties voor Microsoft. We kopen ze in Duitsland aan tegen een prijs die goedkoper is dan de ‘officiële’ prijzen. We hadden onlangs een Microsoft-audit en de tweedehands licenties werden geaccepteerd.’
Aan het woord is een Belgische it-verantwoordelijke van een grotere organisatie in ons land.
Op tweedehands-sites en eBay bulkt het van de tweedehandslicenties voor software. Ook het zakenleven maakt er gebruik van, blijkt ook uit een recente rondvraag van it-gebruikersorganisatie Beltug bij haar leden. ‘We merkten zeker interesse in het model’, stelt Danielle Jacobs, ceo van Beltug.
1 miljoen euro
Legaal blijkt het gebruik van tweedehandslicenties in elk geval wel, gesteund door Europese wetgeving. ‘Wettelijk is het oké’, bevestigt ook Jacobs. Maar daar waar u bij ‘eerstehands’ licenties wel zeker bent van de prijs, is dat bij tweedehands software een kwestie van vraag en aanbod. Met andere woorden: die prijs valt niet eenvoudig te voorspellen. Het hangt af van de prijzen waartegen de aanbieder de licenties zelf kan kopen, en hun marge. ‘Er is ook geen garantie dat de licenties die u nodig hebt beschikbaar zijn’, klinkt het.
Los daarvan geven voorstanders aan dat bedrijven en hun it-afdelingen er geld mee kunnen besparen, en verdienen. Het gespecialiseerde reLicense wist onlangs op Computable te vertellen dat Imtech – een bedrijf uit onze contreien – met de verkoop van gebruikte software ruim een miljoen euro kon verdienen. ‘Tweedehands is in sommige gevallen aantrekkelijker is dan een cloud-oplossing’, klinkt het.
Vooral voor Microsoft (en kleinere bedrijven)
Het zijn vooral uniforme softwaretoepassingen, zonder bijvoorbeeld een uitgewerkte service- overeenkomst, die in aanmerking komt om tweedehands te worden gekocht. Microsoft wordt vaak aangehaald als klassieke optie. Al gaan er bijvoorbeeld ook al erp-pakketten in een tweedehands modus. Belangrijk is natuurlijk om steeds de referenties te controleren.
Naast de prijs en soort is er natuurlijk de vraag voor welke organisaties het model geschikt is. En dat lijkt bij ons toch eerder de kmo dan de organisatie met duizenden softwaregebruikers. Grotere organisaties hebben meestal een algemene overeenkomst met bijvoorbeeld Microsoft. Parallel tweedehandslicenties aankopen, verlaagt het volume dat een bedrijf bij Microsoft afneemt. Waarmee mogelijk ook de onderhandelingsmarge verkleint.
Vooral voor oude software
Vaak is tweedehands software, omdat die buiten de reguliere processen valt, soms ook gewoon omslachtig. ‘Die twintig MS Office Professional Plus 2016-licenties moesten allemaal handmatig geïnstalleerd worden’, haalde een Beltug-lid onlangs aan als anekdote.
Veel bedrijven zien het als oplossing voor it-omgevingen met ‘oude’ versies, als Windows XP of SQL 2000. Gevallen waar de softwaregarantie niet belangrijk is en de normale uitvoering of opvolging van een klassieke Microsoft enterprise agreement moeilijk valt te organiseren.
Maar ook hier geldt de wet van vraag en aanbod: er zijn ook in tweedehands meer recente licentieversies beschikbaar dan zeer oude versies. Voor sommige bedrijven is daarom goedkoper om een meer recente versie te kopen en die vervolgens te downgraden naar de versie die ze nodig hebben.
Pay as you use
Toch is er nog één groot obstakel: de cloud. Want ‘pay per use’ vervangt steeds meer de klassieke softwaremodellen. Ook dat speelt een rol bij het (niet-)gebruik van tweedehands software, naast de andere aangehaalde bezwaren.
‘Ondanks de interesse is onze inschatting dat het gebruik van tweedehandslicenties eerder beperkt is bij Belgische bedrijven’, besluit Danielle Jacobs van Beltug. ‘De softwareleveranciers spelen het slim. Met de move naar de cloud kan je in deze context niet verder’, geeft ze aan.
Of hoe tweedehands software tegelijk ook tegen de cloud trend ingaat. En dus eigenlijk ook tegen de stroom roeit.