Zowat tweehonderdduizend via internet gepleegde misdrijven zijn vorig jaar niet aangegeven bij de Belgische politie. Cybercriminaliteit wordt het minst gemeld van alle misdrijven.
Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een grootschalig onderzoek bij de Belgische bevolking in opdracht van de federale politie. Voor de recente editie, die zopas werd voorgesteld, werden 168.000 Belgen bevraagd.
Van de slachtoffers van inbraak in een computer of smartphone in het voorbije jaar deed veertien procent aangifte. Dat is amper één op zeven.
Hoogste dark number
Ter vergelijking: woninginbraken (86 procent) en autodiefstallen (81 procent) worden veel vaker aangegeven bij de politie.
Inbraak in een computer of smartphone heeft met veertien het laagste aangiftepercentage, en dus – zoals de politie het omschrijft – het hoogste percentage dark number.
Voor oplichting, intimidatie of pesten via internet ligt het cijfer iets hoger: een op de vijf stapt ermee naar de politie. Al is eigenlijk te besluiten dat slechts een kleine minderheid cybercriminaliteit meldt bij de politie. Ook van zedenfeiten doet overigens slechts een op de vijf aangifte.
200.000
In totaal hebben Belgen naar schatting zowat tweehonderdduizend via internet gepleegde misdrijven niet aangegeven aan de politie.
Cybercriminaliteit is niet de meest voorkomende vorm van criminaliteit, maar komt wel flink opzetten. De burgers geven aan van volgende drie misdrijven het vaakst slachtoffer te zijn: diefstal of beschadiging aan de auto (18%), fietsdiefstal (10%), oplichting via internet (8%) of inbraak in een computer of smartphone (8%).