Een eigen security-conferentie met zevenduizend deelnemers in Boston (Reinforce), de algemene beschikbaarheid van de security-diensten als AWS Security Hub en AWS Control Tower én een lunchsessie met vakmedia over security. Amazon Web Services (AWS) profileert zich niet alleen als cloudspecialist, het bedrijf begeleidt klanten ook steeds meer bij de beveiliging van hun cloud-omgevingen.
Volgens Julien Lepine, manager solution architects-EMEA en Rob Lyle, solutions manager Security, zijn klanten naarstig op zoek naar overzicht in hun cloud- en hybride infrastructuren. Tijdens een lunchsessie in een hotel op het Amsterdamse Westergasterrein, duidden ze de recente aankondigingen op Amazons security-conferentie en gaan ze in op de rol van AWS als security-partner.
De Fransman, bijna veertien jaar in dienst van AWS, en de Schot die sinds een jaar aan boord is, leggen uit dat grote bedrijven zoeken naar houvast en overzicht in hun cloud-omgevingen. AWS begeleidt hen met tools om overzicht te houden over die omgevingen. Met de dienst AWS Security Hub krijgen klanten één centrale plek voor het beheer van security en compliance van de AWS-omgeving. De hub aggregeert, organiseert en prioriteert security-waarschuwingen uit gekoppelde diensten van Amazon zoals GuardDuty, Inspector en Macie een informatie van partners.
Klanten kunnen ook geautomatiseerde compliance-checks draaien op basis van industriestandaarden. Het idee is dat alle informatie over accounts die een beveiligingsrisico’s lopen op één plek gecentreerd zijn. Control Tower biedt vergelijkbare toepassingen voor een nieuw te lanceren omgeving waarbij vanuit een centraal punt de security en compliance wordt gecontroleerd.
AWS Control Tower
‘Grote bedrijven hebben behoefte aan hulp bij het beheer van complexe omgevingen. Daarbij kan Control Tower helpen om het overzicht te bewaren. Het is één centrale plek voor het overzicht op security-vlak’, licht Lepine toe. Lyle: ‘Cloud-omgevingen bieden veel mogelijkheden om agile te ontwikkelen. Control Tower is in feite een software defined datacenter dat de snelheid verhoogt en de veiligheid vergroot.’
Lyle benadrukt dat de meeste security-incidenten ontstaan door menselijke fouten in configuraties. Door vergaande automatisering van die configuraties en betere controles moeten die incidenten verleden tijd zijn. Ook ziet het tweetal een rol weggelegd van AWS als spil in het web van klanten die diensten en producten afnemen van meerdere, verschillende security-leveranciers.
‘Onze rolverdeling verandert van leverancier van een cloudplatform tot een partij die ook expert is op het vlak van de security van die clouddiensten en overzicht biedt’, aldus Lepine.
AWS in Nederland
Amazon introduceerde in 2006 zijn eerste clouddiensten onder de naam Amazon Web Services. Sinds november 2017 beschikt de leverancier over een specifiek op de wetgeving van de EU afgestemd aanbod.
AWS beschikt over een development-center in Den Haag (in 2013 geopend) en opende in 2015 een tweede kantoor in die stad voor toekomstige diensten en functionaliteiten voor Amazon EC2. In 2018 volgde een vestiging in Amsterdam en werden twee datacenters (edge network locations) ingericht in Amsterdam.
Belangrijke Nederlandse klanten zijn onder meer: Adyen, Bynder, Booking.com, Travelbird, PostNL, Shell en Wehkamp.