Het internetgebruik aan de Belgische universiteiten is het afgelopen academiejaar opnieuw gestegen. Tussen september 2018 en juni 2019 werd er al vijftig petabyte aan data gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van Belnet, het nationale netwerk voor onderzoek en onderwijs.
De vijftig petabyte van dit jaar is vergelijkbaar is met het onafgebroken streamen van ruim veertien miljoen wedstrijden van de Rode Duivels in full-hd. Met de zomermaanden en de derde examenperiode in het vooruitzicht zal het totale verbruik tijdens het academiejaar 2018-2019 het record van vorig jaar overtreffen, denkt Belnet.
Gemiddeld kennen universiteiten een jaarlijkse groei van vijftien à twintig procent in hun internetverbruik. Met 595.340 studenten, onderzoekers en medewerkers in het hoger onderwijs is ook het aantal eindgebruikers licht gestegen (0,6 procent) ten opzichte van vorig jaar.
Didier Korthoudt, algemeen directeur van de it-dienst van de universiteit van Luik (ULiège), ziet duidelijke redenen voor de stijging, die zich ook aan zijn universiteit doorzet: ‘In de eerste plaats is het aantal toestellen dat op ons netwerk is aangesloten sterk toegenomen, met momenteel gemiddeld 1,8 toestel per gebruiker op een totaal van dertigduizend dagelijkse gebruikers. Verder spelen factoren als ons eigen podcastsysteem Unicast, de toename van e-learning en supercomputing een rol bij de stijging. Het netwerk wordt ten slotte ook aanzienlijk meer voor privédoeleinden gebruikt, waarbij gebruikers vaker zware multimediabestanden raadplegen en delen. Dat alles leidde tot een verdubbeling van ons dataverbruik tussen 2016 en 2018; een groei die voor onze it-afdeling talrijke uitdagingen met zich mee brengt op vlak van security en capaciteitsverhoging.’
Belnet zegt die uitdagingen met investeringen te willen opvangen. ‘De versnelling van de digitale transformatie in het Belgische hoger onderwijs vergt uiteraard continue investeringen in het Belnet-netwerk’, zegt Dirk Haex, technisch directeur van Belnet. ‘Dit jaar hebben we een budget voorzien van tweeënhalf miljoen euro voor investeringen in onze netwerkinfrastructuur. Gezien de toenemende internationale samenwerking in onderzoeksprojecten zetten we ook sterk in op de uitbreiding van onze capaciteit naar het pan-Europese onderzoeksnetwerk GÉANT. Zo zullen we onze verbindingen naar GÉANT begin volgend jaar upgraden naar twee keer honderd Gbit/s.’