Na een klein jaar van voorbereiding is de Stichting Laravel Nederland opgericht. Doel is het gebruik van Laravel PHP Framework te promoten, de kennisdeling tussen ontwikkelaars te bevorderen en marktaandeel op 'closed source'-leveranciers te winnen. In andere landen, waaronder België, Engeland, Frankrijk en Portugal, is er belangstelling om het concept over te nemen.
Laravel is een opensource-PHP-webframework, in 2011 ontwikkeld door Taylor Otwell en bedoeld voor de ontwikkeling van webapplicaties volgens de model-view-controller (mvc)-software-architectuur. Inmiddels heeft Laravel zijn weg naar de markt gevonden; bekende referenties zijn partijen als Ticketswap, Yahoo en Toyota.
Echt breed bekend is het framework nog niet, ook niet op de Nederlandse markt. Het oprichten van de Stichting Laravel Nederland vloeit daarom voort uit de behoefte om het merk en framework Laravel professioneel in de markt te vertegenwoordigen. Tot op heden lag de promotie van Laravel alleen bij bedrijven die het framework gebruiken.
Bij de start hebben zeven bedrijven zich aangesloten bij Stichting Laravel Nederland. Het betreft Way2Web Software, Vdhicts, Goedemiddag!, One Shoe, PXL.Widgets, Sqits en iXperience. De ambitie is om eind van dit jaar minimaal 35 leden te hebben. Dat kunnen bedrijven zijn maar ook zzp’ers en ontwikkelteams.
Vuist maken
Volgens Michel van Velde, community manager van Stichting Laravel Nederland, is het interessante aan de stichting dat concurrenten uit de Laravel-community de handen ineenslaan. ‘Niet alleen in promotie maar ook in kennisdeling en bijvoorbeeld het organiseren van hackathons en C-level meetings. Het uiteindelijke doel van de stichting is om het marktaandeel van Laravel in Nederland te vergroten door een vuist te maken ten opzichte van de ‘closed source’ commerciële bedrijven. Die spelen die met behulp van marketing, pers & pr en events nog een dominante rol spelen in het landschap van frameworks.’
De Dutch Laravel Foundation, zoals de stichting in het buitenland heet, is de eerste krachtenbundeling in de Laravel-wereld. Er is interesse vanuit België, Engeland, Frankrijk, Portugal om het concept over te nemen, meldt de stichting.