De Libra-stichting is het overkoepelend, in Zwitserland zetelend, orgaan achter de 'Facebookblockchain' Libra. Samen met enkele grote jongens en meisjes uit de industrie moet de Calibra-dienst, de wallet voor de munt, zorgen voor betaalgemak vergelijkbaar met het versturen van berichten. Hoe ziet u deze munt?
Wat is het eigenlijk? Libra is zowel de blockchainimplementatie als de naam van de Libra-munt die gekoppeld moet worden aan ‘normaal’ geld zoals de euro, dollar en yen. Calibra is de wallet-implementatie waarvoor mensen een know your customer (kyc)–proces moeten doorlopen. Het ding wordt direct met Facebook Messenger en WhatsApp gekoppeld, al heb je geen Facebook-account nodig om het te gebruiken.
We kunnen allemaal mooie praatjes over ‘bank the unbanked’ en ‘wereldwijde dienstverlening voor betaalverkeer’ gaan opschrijven, maar uiteindelijk moet de munt als e-money gaan dienen. Het is ook een smartcontractplatform, dus er kan veel meer mee.
In eerste instantie is het netwerk gesloten, maar dat zou ooit een ‘open permissionless blockchain’ moeten worden en die lijkt het midden te houden tussen een proof-of-work-systeem en een Byzantine fault tolerance-systeem. Hoe dat allemaal in de toekomst moet gaan lopen, is nog onduidelijk.
Wel is duidelijk dat er ook ergens geld te verdienen is door de investeerders, de Libra Investment Token. Deze token krijgen investeerders die een node willen draaien, à tien miljoen dollar. Die tokens zijn eigenlijk securitytokens en die keren dividend uit, dus dat kan alsnog aan de kassa zitten worden door die bedrijven.
De intenties lijken best aardig en zeker als het mogelijk wordt in de toekomst om non-custodial-wallets te gebruiken (lees niet de Calibra-wallet), maar dan nog steeds moet ergens iets met kyc gedaan worden. Lastige spagaten. Wat denkt u dat Facebook en consorten met de anti-money laundering-instituties van de VS bekokstoofd hebben?