Telecomoperator Proximus heeft een nieuwe ‘baseline’. Het oude ‘Altijd dichtbij’ wordt vervangen door ‘Think Possible’, wat volgens ceo Dominique Leroy beter aansluit bij de manier waarop Proximus zijn klanten wil helpen profiteren van de digitale revolutie. Tegelijk krijgt ook de tv-box van Proximus een stevige upgrade met verschillende nieuwe mogelijkheden. Met daarbij een Europese primeur: de zevende generatie van dat apparaat draait voortaan op Android.
Om zijn nieuwe merkstrategie te onderbouwen, deed Proximus een enquête bij meer dan 1.700 Belgen over hoe zij tegenover de digitale omwenteling staan. Een overgrote meerderheid van de ondervraagden bekijkt technologie als iets positiefs en iets wat hun leven gemakkelijker maakt, maar 40 procent zegt zich ook verloren te voelen in het enorme aanbod van producten en diensten.
Het is die groep Dominique Leroy in de toekomst beter wil bedienen. ‘Tegelijk voel je dat mensen ook andere dingen verwachten van merken’, aldus de Proximus-ceo. ‘Zonder er grote sociologische of psychologische conclusies aan vast te knopen: na de crisis van 2008 hebben veel gevestigde instituten hun glans enigszins verloren. Consumenten gingen zelf het heft in handen nemen, zie bijvoorbeeld de opgang van sociale media. Maar velen blijken nu een beetje de weg kwijt te zijn en het allemaal niet goed meer te kunnen bijbenen. Zij kijken naar bedrijven en merken voor ondersteuning. Onze boodschap is: er kan heel veel met technologie, probeer het en wij zullen u helpen.’
Tv-box
De belangrijkste tastbare exponent waarmee die nieuwe strategie ingezet wordt, is wel de nieuwe tv-box die Proximus vandaag voorstelde. De zevende generatie van dat apparaat draait voortaan op Android, wat een Europese primeur is. Hij biedt de kijker zo toegang tot een groot aanbod van apps uit de Google Play Store die rechtstreeks op de box kunnen draaien. Verder ondersteunt hij ook 4k en hdr (high dynamic range), al zijn dat technieken die voorlopig enkel streamingdiensten als Netflix en Amazon Video gebruiken en (nog) niet de reguliere tv-zenders.
De nieuwe box biedt ook een compleet vernieuwde interface die het voor de kijker veel gemakkelijker moet maken om te vinden wat hij zoekt. Dat daar nood aan is, illustreerde Guillaume Boutin, hoofd van de afdeling consumer marketing van Proximus met een opmerkelijke statistiek: Netflix-kijkers spenderen ongeveer 18 minuten aan het zoeken en vinden van content vooraleer ze die content ook gaan bekijken. Proximus noemt zijn oplossing voor het probleem Proximus Pickx. ‘Ga ik lineair kijken? Via video on demand? Via subscription video on demand? Of via YouTube? Veel kijkers zien door de bomen het bos niet meer.
In Pickx staat alle content per categorie gerangschikt: films, series, sport, nieuws…en die content komt van alle platformen, dus niet alleen van de gewone zenders maar bijvoorbeeld van Netflix. We laten ook een algoritme op het kijkgedrag los, zodat de box na verloop van tijd gepersonaliseerde aanbevelingen kan doen. En al die content is op die manier beschikbaar via de box, via de gsm en de tablet en via de pc.’
Games en reclame
Een derde nieuwigheid die de box biedt, is toegang tot het game streaming-platform van de Franse startup Shadow. Op die manier zal het dus mogelijk worden om zware pc-games rechtstreeks op de tv-box te spelen, op ongeveer dezelfde manier zoals Netflix tv-programma’s streamt. Welke games er precies beschikbaar komen, welke abonnementsformules er op stapel staan of zelfs maar hoeveel de dienst gaat kosten, kon Proximus nog niet zeggen. De nieuwe dienst zal samen met de tv-box tegen het einde van de zomer gelanceerd worden.
Nog een nieuwigheid die Proximus aankondigde (al zijn de testen al maandenlang bezig) is dat ze gepersonaliseerde reclame aan tv-kijkers gaan mogelijk maken. Volgens de operator is dat zowel voor de adverteerders als de kijkers een zegen. De kijkers zullen immers veel minder geconfronteerd worden met niet-relevante reclame: gezinnen die bijvoorbeeld geen baby’s meer in huis hebben, zullen dus minder reclame voor luiers te zien krijgen. Mensen die geen tuin hebben, geen reclame meer voor grasmaaiers. Voor adverteerders biedt het concept het beste van twee werelden: ze kunnen de reach en emotionele impact van een tv-spot combineren met de precieze afbakening qua doelgroep van pakweg een Facebook-campagne.
Belgian Data Alliance
Proximus heeft trouwens ook het initiatief genomen om negen Belgische mediabedrijven onderling data te laten uitwisselen. Dat had de krant De Tijd gisteren al onthuld. De Belgian Data Alliance wil zo klantendata met elkaar delen en meer gepersonaliseerde advertenties voorschotelen. In de alliantie zitten onder meer DPG Media (onder meer VTM, HLN), Mediahuis (onder meer De Standaard), VRT, Vier, Telenet, Rossel (Le Soir), RTBF en RTL.
Leroy verwees in een reactie ook expliciet naar de FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) als partijen die Proximus hiermee in het vizier wil nemen. De digitale advertentiemarkt is in België iets meer dan een miljard euro waard. Tachtig procent daarvan gaat naar Google en Facebook.