Voor veel organisaties gaat investeren in duurzaamheid ten koste van de winstgevendheid. Toch bestaan er wel degelijk maatregelen die zowel de duurzaamheid als de bedrijfswinst verbeteren. De end-of-life-cyclus van it-apparatuur speelt hierin een cruciale rol. Door met dit dogma te breken, is oude hardware veel langer in te zetten, met alle besparingen van dien.
Wanneer spreek je van een duurzame it-omgeving? Daar is geen definitie voor. Een goed uitgangspunt is: het hergebruiken en milieuvriendelijk recyclen van it-apparatuur als die ‘end-of-life’ is.
End-of-life houdt in dat een product volgens de fabrikant het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt en niet meer verkocht of gepromoot wordt. Dit betekent doorgaans ook dat de technische ondersteuning voor het product stopt. Immers, de fabrikant gaat ervan uit dat de verkochte producten tegen die tijd allang afgeschreven en vervangen zijn. De meeste organisaties laten zich in deze vervangingscyclus leiden door de fabrikant. Dat is immers veilig, en het maakt de periodieke vervanging van it-apparatuur voor alle partijen overzichtelijk.
Verleng de levensduur
Het traditionele onderhoudsmodel van it-hardware staat en valt met de kwaliteit van de service. Als een server bijvoorbeeld niet goed wordt bijgehouden, dan groeit de kans op een catastrofe met de dag, zelfs al die binnen de onderhoudstermijn valt. En als daarnaast ook een goed back-upplan ontbreekt, inclusief regelmatige tests, dan zijn de risico’s van een mogelijke storing nog veel groter.
Dat back-upplan is de sleutel tot het succesvol verduurzamen van een it-infrastructuur. Een van de groenste dingen die je kunt doen, is om je apparatuur zolang mogelijk te gebruiken, voordat je die afschrijft en recyclet. Moderne it-hardware gaat vaak veel langer mee dan de voorgeschreven levensduur, zeker als de apparatuur goed wordt onderhouden. Sommige leveranciers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om de technische ondersteuning na die periode te verlengen. De prijs daarvoor ligt meestal aanzienlijk hoger dan het oorspronkelijke onderhoudstarief, waarmee het kostenvoordeel van het langer gebruiken van de hardware teniet wordt gedaan.
Solide back-upplan
Het goede nieuws is dat er steeds meer bedrijven zijn die op deze trend inspringen door leveranciersonafhankelijk onderhoud voor oude hardware te leveren. De eerste stap naar duurzamere it is daarom het vinden van een betrouwbare en betaalbare partner die deze diensten kan leveren. Deze partij moet daarnaast ook zorg dragen voor een solide back-up-plan, dat als vangnet dient voor het geval een legacy-server toch onverhoopt onderuit gaat.
Om een verduurzaming van onze it te realiseren, moeten we anders gaan denken over wat we onder ‘oude hardware’ verstaan. Een klassieke auto is immers ook oud, maar met goed onderhoud kan die heel lang in goede staat gebruikt worden. Met it-hardware is dat niet anders.
Als een organisatie besluit om uit de dogmatische vervangingscyclus van zijn it-leveranciers te stappen, dan wordt de bestaande inkoopstrategie totaal op zijn kop gezet. Hardware is immers langer te gebruiken tegen lagere onderhoudskosten, wat zich vertaalt in een flink kostenvoordeel. En die besparing is natuurlijk mooi, maar is vervolgens ook weer in te zetten voor het aanschaffen van nieuwe, innovatieve it-producten. In een tijd waarin de it-budgetten maar zelden stijgen, is die extra financiële ruimte bijzonder welkom. En als je daarmee ook nog bijdraagt aan een duurzamere je it-infrastructuur, dan verkeer je in een win-winsituatie.