Bijna negen op de tien Belgische sollicitanten gebruikt nog steeds een traditioneel cv in tekstvorm. Slecht een kleine minderheid opteert voor een originele aanpak zoals het video-cv. Daar zitten doorgaans geen it’ers of technici bij.
Krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vraag om eenvoudig digitaal te solliciteren, verklaren de populariteit van een traditioneel cv.
Dit alles blijkt uit een onderzoek van rekruteringsexpert Hays. Het bevroeg in een online-poll het gebruik van traditioneel opgemaakte cv’s in tekstvorm versus een creatieve aanpak zoals video-cv’s.
Hieruit bleek dat 89 procent van de Belgische sollicitanten aangeeft zichzelf kandidaat te stellen met behulp van traditioneel geschreven cv. Slechts vijf procent doet beroep op originele (video)tools. Zes procent zegt helemaal geen cv te gebruiken.
Niet te veeleisend
De war for talent, zeker ook voor it- en technische profielen, woedt hevig. Dat beïnvloedt het sollicitatieproces. ‘Werkgevers willen potentiële kandidaten snel aantrekken. Ze faciliteren daarom een eenvoudige procedure die niet te veeleisend is voor de kandidaat’, weet Davy Ghysels, marketing director bij Hays. ‘Een traditioneel tekst-cv laat toe om het loopbaanparcours van de sollicitant efficiënt te scannen.’
Ook de opkomst van eenvoudig digitaal solliciteren verklaart de populariteit van ‘gewone’, geschreven cv’s. ‘Tools als LinkedIn spelen in op noden en wensen van werkgevers én kandidaten. Sollicitanten kunnen zichzelf met één klik op de knop kandidaat stellen voor een vacature. Dat weerhoudt kandidaten om telkens een op maat gemaakt cv op te stellen’, besluit Ghysels.
Creatieve sectoren
Vooral in sectoren en functies als marketing en communicatie komen video-cv’s voor. In functies als it, engineering of finance veel minder. ‘Creatieve sectoren zoals marketing en communicatie maken wel vaak werk van een atypische en originele vacature. Sollicitanten worden getriggerd om zichzelf en hun portfolio op een leuke manier voor te stellen en gaan daarom sneller tools inzetten zoals video.’