Het Gentse databedrijf Ontoforce heeft de ai-wedstrijd van Huawei en Startups.be/Scale-ups.be gewonnen. Het bedrijf streed in de finale tegen In The Pocket uit Leuven, Pixelvision uit Hasselt en MoodMe en Universiteit van Bergen.
Voor de AI Challenge kregen Belgische technologiebedrijven de opdracht om aan de slag te gaan met de technologie in bepaalde smartphones van Huawei. Diens Kirin 980-processor bevat immers een eigen mobiele ai-chipset. Zo kunnen ontwikkelaars kunstmatige intelligentie vanaf nu ook lokaal aan hoge snelheid verwerken op een mobiele telefoon. De verbinding met de cloud wordt dus overbodig, wat zowel de privacy van de gebruikers garandeert en de berekeningssnelheid ten goede komt.
Winnaar Ontoforce bouwt al een aantal jaren aan een semantische zoekmachine ‘Disqover’, die verschillende bronnen van medische informatie overzichtelijk samenbrengt. Het bedrijf heeft sinds de oprichting in 2011 als doel om zo veel mogelijk data uit medische bronnen en klinische studies samen te brengen en makkelijker toegankelijk te maken voor wetenschappers en patiënten.
Voor de wedstrijd ontwikkelden ze een mobiele applicatie waarmee patiënten die bronnen nu ook zelf rechtstreeks via hun smartphone kunnen raadplegen – meer toegankelijk en sneller dan ooit. Met behulp van de Huawei-chip, wil Ontoforce de strijd aanbinden met huidaandoeningen.
‘Patiënten nemen met hun smartphone een foto van een huidvlekje. De kunstmatige intelligentie linkt de foto aan mogelijke aandoeningen en de processor is zo krachtig dat de patiënt meteen kan nagaan of het vlekje goed- of kwaadaardig is, en om welke ziekte het mogelijk gaat’, legt Ontoforce-ceo Hans Constandt uit. ‘De eerste vaststelling via de smartphone-applicatie verlaagt de drempel voor patiënten. Dankzij artificiële intelligentie kunnen gebruikers eenvoudig en snel de eerste vaststellingen doen voor ze naar een dokter of huidspecialist gaan.’