In zijn column in de Tijd verwijst Peter Hinssen naar het nieuwe lijvige rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ‘Thriving in a Digital World – Skills Outlook 2019’. Het is inderdaad een stevige kluif met heel wat data. En het bericht van het persagentschap Belga dat concludeerde dat ‘De Belgen klaar zijn voor de digitalisering’ is er ook totaal over. België zou samen met Nieuw-Zeeland, Nederland en de Scandinavische landen voorlopen op andere landen op het gebied van digitalisering (ahead of other countries in their exposure to digitalisation). Peter Hinssen haalt er terecht Comical Ali bij.
Wat me in de studie echter verontrust is dat de OESO uitgaat van een jobverlies van 14 procent dankzij de digitalisering wat ook robotisering en verregaande automatisatie inhoudt. 14 procent is wel bijzonder optimistisch. Ook VDAB-topman en goede vriend Fons Leroy is bijzonder optimistisch gestemd als het gaat over ‘jobs, jobs, jobs’.
Ik ga echter uit van massaal jobverlies. Zelfsturende wagens zullen ervoor zorgen dat er geen rijbewijzen meer moeten zijn, dus die kantoren kunnen dicht. Er zullen geen taxichauffeurs meer hoeven (de natte droom van Uber), wat doen we met verzekeringsmaatschappijen. Maar het gaat verder, want er is geen reden waarom trammen, bussen en treinen een bestuurder aan boord hebben. Straks hebben we ook onbemande boten, de zogenaamde ‘roboats’. De oceaan hoeft geen matrozen meer. Ook de eerste onbemande havens komen eraan. Valencia wilde er één bouwen maar dat plan werd opgeborgen onder groot protest van de dokwerkers.
Bij Amazon werkt er straks niemand meer in de opslaghuizen, en al zeker niet in de warenhuizen. Eerder gaf Peter Hinssen al aan dat de Amerikaanse supermarktketen Walmart, met 2,3 miljoenen werknemers zowat de grootste werkgever in de wereld, zowat de helft van het personeel op straat zou zetten als het volledig de robot- en automatisatiekaart zou uitspelen. Later zullen we aan onze kleinkinderen vertellen dat er in onze tijd nog iemand aan de kassa zat die alles scande en op zij schoof. Wordt lachen.
Onderwijs
Dat er amper 15 procent van de jobs zullen sneuvelen is dus een zware onderschatting. Ook andere rapporten lijken in die richting te duiken. ‘Digitalisering zal zorgen voor nieuwe jobs, nieuwe skills… ‘ maar ons onderwijs is er niet klaar voor. Kunnen we kinderen opleiden voor jobs die vandaag nog niet eens bestaan? Het wordt een van de grote thema’s van de SETT- tweedaagse op 23 en 24 oktober in Gent. Het gaat dan over ‘School, Education Transformation Technology’. Ik kijk er alvast naar uit om dat debat in goede banen te leiden.
En ik nodig meteen Peter Hinssen en Fons Leroy uit om mee aan te schuiven. Het wordt dan een ‘Skills Outlook 2025’.