Het was met gepaste trots dat ministers Alexander De Croo en Philippe De Backer het initiatief AI4Belgium voorstelden. Zij verzamelden een veertigtal experts uit de academische en de bedrijfswereld om na te denken over stappen waarmee België een koploper kan worden in het gebruik van artificiële intelligentie (ai). Ze zijn er immers terecht van overtuigd dat deze technologie een sleutelrol zal spelen in bijna alle digitale transformatieprojecten.
Vorig jaar beloofde Franse president Macron 1,5 miljard euro te investeren in ai. Tijdens de And& Summit in Leuven werd het snel duidelijk: ook onze nationale en regionale overheden hebben het belang van ai begrepen voor de groei van onze economie. Gerichte initiatieven en geslaagde experimenten werden hier voorgesteld, naast een gedreven visie voor het gebruik van ai in de toekomst. Maar het mocht nog iets meer zijn, oordeelden vice-premier Alexander De Croo en minister van Digitale Agenda Philippe De Backer. Daarom stelden ze een team samen van ai-experts samen, met klinkende namen zoals Pattie Maes, Marc Lambotte en Frank Robben, en ook SAS werd gevraagd om in deze ‘raad van ai-wijzen’ te zetelen.
Deze zogeheten AI4Belgium Coalition heeft niet stilgezeten. Na een aantal vruchtbare brainstorms en gerichte vergaderingen heeft deze groep een aantal aanbevelingen geformuleerd en gegroepeerd in vijf hoofdstukken: een ‘new learning deal’, gericht op het introduceren van ai in het onderwijs; een verantwoorde datastrategie, die rekening houdt met ethische richtlijnen en transparantie; ondersteuning van het gebruik van ai in de private sector, inclusief de KMO’s; innovatie en verspreiding, onder andere door intense samenwerking tussen de private en de academische sector; en een intensiever gebruik van ai door de overheid, waardoor het ai-ecosysteem automatisch groeit.
Bewuster
AI4Belgium wil niet alleen het gebruik van ai in ons land stimuleren, ze willen ook de samenleving bewuster maken van wat ai voor hen kan doen, en wat het niét is. Ai is geen concurrentie voor werknemers, het is een hulpmiddel om onze job aangenamer en efficiënter te maken. En als alles goed verloopt, zal ai op termijn ook onze aangeboren drang naar nieuwe kennis en inzichten terug aanscherpen.
Als kind zijn we allen even nieuwsgierig: we absorberen voortdurend nieuwe woorden, we leren dagelijks nieuwe vaardigheden, we leren dat we soms vaak moeten oefenen voor we in iets slagen, en – last but not least – we leren hoe nieuwe inzichten en nieuwe vaardigheden ons jonge leventje aanzienlijk kunnen verbeteren. In de loop der jaren verliezen we vaak die gave van de nieuwsgierigheid en gaan velen geloven in onaantastbare waarheden en onveranderlijke omstandigheden.
Wat als?
‘Het is altijd zo geweest, dus waarom veranderen?’ Dat antwoord hoor je maar al te vaak als iemand probeert op zoek te gaan naar nieuwe inzichten, nieuwe methodes of nieuwe businessmodellen. Het zou mooi zijn als dit standaardantwoord plaats maakt voor de standaardvraag: ‘Wat als?’. Met de juiste technologie wordt het een eenvoudig klusje en zelfs een plezier om die vraag te stellen en ze ook in een handomdraai beantwoord te zien.
Dat wordt ook het leidmotief voor ons Curiosity Forum dat op 13 juni plaatsvindt: leer jezelf, je standpunten en je omgeving in vraag te stellen, en durf op zoek te gaan naar nieuwe inzichten, ook al betekent het dat je voortaan anders zal moeten werken en denken. Als we daarin slagen, zullen we er dag na dag de vruchten van rapen, als individu, als bedrijf en als samenleving. Met de hulp van initiatieven zoals AI4Belgium zou dit weleens sneller kunnen gebeuren dan u denkt.
Auteur Jeroen Van Godtsenhoven is managing director SAS Benelux.