Ik herinner me de blik van de bibliothecaris toen we jaren geleden met ons groepje in zijn bibliotheek kwamen studeren. Dat was volgens hem eigenlijk niet de bedoeling. Vandaag zijn er 27.000 plaatsen waar je als (it-)student kan gaan blokken. And counting.
Zelf heb ik vroeger nogal wat afgeblokt. Eerst economie, waarna ik me bezondigde aan een MBA. En daarna nog wat informatica. Maar de finale voorbereiding op een examen was eerder spartaans. Een tafel, een cursus en liters koffie. En soms bij medestudenten op kot. Dat moet het zowat geweest zijn.
Uit de bunker
Fast forward naar 2019. Vandaag gebeurt studeren meer dan ooit in groep. ‘Samen met een aantal vrienden komen we hier studeren, zodat we toch geen hele maand in een asociale bunker terechtkomen’, zo zei een student rechten me onlangs, toen ik hem vroeg waarom hij tijdens de blok altijd in een bedrijf ging studeren.
Ook de groepsdruk speelt mee. ‘Hier voel ik meer sociale druk om goed door te werken’, vertelde hij me. Dat had ik nog al eens gehoord. Zo zijn er ook heel wat live streams op YouTube waarbij studenten samen studeren.
Voetbalstadion
Studeren is vandaag ook sightseeing. Of het nu bedrijven, co-workingplekken, brouwerijen, stadhuizen, voetbalstadia, musea, bibliotheken, kloosters, moskeeën of koffiehuizen zijn. Ze zetten intussen allemaal hun deuren open voor studenten.
De VRT berekende onlangs dat er intussen al 27.000 studeerplaatsen op diverse locaties zijn om samen de blok te doorstaan.
Zo is er alleen al in Antwerpen het Study360-initiatief van Gate15 dat studenten laat studeren op diverse locaties. Daar is dat bijvoorbeeld de Bourlaschouwburg en het MAS, maar ook bij bedrijven als Cepa en SD Worx. Mijn bibliothecaris van weleer had het allemaal maar niks gevonden.
Campus recruitment
Veel bedrijven willen oprecht hun deuren open zetten, en dus ook voor studenten. Maar natuurlijk is er ook het employer branding-aspect. Zeker in tijden van war for talent is het, naast sympathiek, ook best slim dat it-bedrijven zoals Elmos uit Mechelen studenten uitnodigen. Een ideale manier om met al dat jonge (en schaarse) talent in contact te komen. Zo kan je intussen ook gaan studeren bij Telenet, Rombit en Nokia.
Het is een best sympathieke (en omgekeerde) vorm van campus recruitment. Want studeren lijkt wel het nieuwe rekruteren. In tijden waar bedrijven hun openstaande vacatures niet ingevuld krijgen, en inzake recruitment marketing alle zeilen moeten bijzetten, is het een slimme en logische zet. Als de berg niet tot Mohammed komt, zal Mohammed tot de berg gaan.
Comfortabele stoel
Studeren in een bedrijf blijkt tenslotte ook best comfortabel. Koffie, wifi en rust is er (in principe) overal. Maar vaak is er ook een pingpongtafel, een vogelpikbord of zelfs een pooltafel. ‘Ook aangepast licht, een comfortabele stoel en airco zijn aanwezig’, zo prees de general manager van Elmos haar bedrijf aan in een persbericht. Verder gaf ze aan dat studenten bij hen ook terecht kunnen voor ‘voor professioneel advies en zelfs voor sollicitatietips’.
Het is een iets anders dan mijn saaie tafel/bibliotheek van weleer. Ach, het is die studenten van harte gegund. Ik wens ze allemaal de allergrootste onderscheiding. Aan de studieomgeving zal het alvast niet liggen.