Proximus maakte in het eerste kwartaal van dit jaar minder omzet, maar haalde daar wel meer winst uit. Klanten kopen immers minder mobieltjes aan bij de operator (waarop de marges erg laag zijn), maar verbruiken wel meer data (waar stevige marges op zitten). Ook Telenet laat beter-dan-verwachte cijfers noteren.
Proximus draaide iets meer dan 1,4 miljard euro omzet in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, een daling van bijna twee procent. De EBITDA steeg wel met twee procent naar 436 miljoen euro.
Een stuk van die stijging is toe te schrijven aan de duurdere abonnementen die Proximus weet te verkopen en die hebben veel te maken met de datahonger van haar klanten. Zo’n 2,7 gigabyte aan data verbruikt een gemiddelde Proximus-klant nu, dat is twee derde meer dan de 1,6 gigabyte van een jaar geleden.
Om zoveel data te mogen verstoken, kiezen veel klanten voor almaar duurdere abonnementen en die zijn goed voor de ‘bottom line’ van Proximus. Proximus is wereldwijd de operator die het meest aan data verdient, zo werd eerder bekend.
Dollarschulden
Ook Telenet zette zijn boekjaar beter in dan verwacht, met een omzet van ruim 626 miljoen euro en een EBITDA van iets meer dan 320 miljoen. Onder de streep halveerde het nettowinstcijfer wel naar bijna vijftien miljoen euro, te wijten aan een verlies op indekking tegen dollarschulden.
Telenet herhaalt wel zijn prognose dat, voor de eerste keer in bijna vijftien jaar, de winst over heel 2019 zal dalen. Het bedrijf verliest tv-klanten aan Orange, dat nu ook een kabelaanbod heeft, en verloor ook mobile virtual network operators Mobile Vikings en Jim aan datzelfde Orange.