Ik daag je uit om eens op zoek te gaan naar de aandacht voor digitalisering of technologie in de partijprogramma’s voor de komende verkiezingen van 26 mei. Het is niet alleen een helse klus, het is ronduit ontstellend dat er amper of liever niet over gesproken wordt. Als je de programma’s al kan vinden natuurlijk.
Wie Googelt naar verkiezingsprogramma’s 2019 krijgt meteen een advertentie te zien van de N-VA. Slim gezien uiteraard, waarom hebben de andere partijmarketeers daar niet aan gedacht? De grootste partij van Vlaanderen hecht echter evenmin veel aandacht aan de technologische revolutie. Enkel op het vlak van veiligheid, geen wonder: ‘De opkomst van disruptieve technologieën als blockchain en artificiële intelligentie maakt bovendien dat het veiligheids- en defensieapparaat zich proactief moet voorbereiden op de dreiging van morgen. Daarom is het cruciaal om in te zetten op de innovatiecapaciteit van het veiligheidsapparaat in de ruime zin van het woord. De cyberspace stopt immers niet aan de landsgrenzen’. Fijn dat de Vlaams-nationalisten dat ook inzien. Wat ze dan precies met landsgrenzen bedoelen is niet helemaal duidelijk.
Bij Open VLD, sp.a, Groen of CD&V geen aandacht. Wie bij CD&V verkiezingsprogramma aantikt op website krijgt dat van 2014 te zien.
Het is verbijsterend hoe weinig aandacht er geschonken wordt, terwijl België nota bene twee plaatsen gezakt is op de Europese index en pas op plaats nummer acht staat. Benieuwd naar de ranking 2019 die deze maand gepubliceerd wordt, maar veel verbetering komt er ongetwijfeld niet aan.
Politici, kom in actie!
Een van de weinige organisaties die een duidelijk eisenpakket op tafel gelegd heeft is de werkgeversorganisatie Voka. Die geeft ook aan dat er meer middelen moeten naar onderzoek en ontwikkeling. De Vlaamse regering heeft op 5 april dan ook een bijkomende 130 miljoen euro op tafel gegooid.
Maar Voka legt tegelijk de vinger op de wonde: dat er te weinig terugvloeit naar de bedrijven, dat de kennis niet uitgedragen wordt. Zo zag Imec, één van de grootste technologiecentra ter wereld, de omzet vorig jaar aandikken met 7 procent tot 583 miljoen euro (in 2017 was er een groei van 10 procent) maar Vlaanderen heeft de subsidies telkens ook fors opgetrokken. In 2018 van 76 naar 108 miljoen euro, en met de nieuwe maatregelen voor 2019 dikt dat nog sterk aan.
Vlamingen betalen dus fors maar de Vlaamse bedrijven krijgen daar inderdaad te weinig van terug. Meer nog, Imec gaat de concurrentie aan met die bedrijven door in september een school op te richten voor toekomstige potentiële werknemers. Kan dat met overheidssubsidies? België heeft al een tekort van duizenden ict’ers. It-bedrijven maar ook andere ondernemingen schreeuwen om mensen met die kennis in huis. Vraag is of Imec dat dus zomaar kan. Ik hoor er amper kritiek op. We halen de schouders op. Niemand ligt wakker van de technologische omwenteling. Tot we echt wakker zullen worden en alle jobs verdwenen zullen zijn. Politici dragen hier een verpletterende verantwoordelijkheid. Geef hen een wekker.