Sommige voorspellingen over de technologietrends van 2018 zijn helemaal uitgekomen. Denk aan de evolutie richting multi-cloud. Andere, zoals blockchain en virtual reality, hebben meer tijd nodig om hun weg te vinden naar de praktijk. In de technologietrends voor 2019 valt vooral op dat we het komende jaar opnieuw belangrijke stappen zullen zetten in de richting van een sterke mens-machinesamenwerking. De technologie lijkt er stilaan klaar voor te zijn, maar zijn onze organisaties dat ook?
Een solide mens-machinesamenwerking moet ons naar een tijdperk voeren van slim werken en leven, binnen een zogenaamde frictie-loze economie. Daar zijn we vandaag nog niet maar technologie zal zijn opmars in ons privéleven en onze werkomgeving versneld verderzetten. Van slimme horloges die onze stappen, calorieverbruik en slaappatroon monitoren tot onze professionele toestellen die er steeds beter in slagen om de juiste applicaties en diensten te activeren waar en wanneer we die nodig hebben. Door de combinatie van artificiële intelligentie (ai) en natural language processing (nlp) zou 2019 ook wel eens het jaar kunnen worden waarin een conversatie met een chatbot zijn – in het beste geval – komische en/of frustrerende kantje verliest en echt een meerwaarde biedt in dienstverlening.
Nog meer cloud-omgevingen
Ondertussen hebben veel bedrijven begrepen dat de discussie over on-premise, private of publieke cloud veel meer een verhaal van ‘en’ dan wel van ‘of’ is. Het goed managen en connecteren van verschillende cloud-omgevingen zal dan ook een hot topic blijven in 2019. Een must om ervoor te zorgen dat de ervaring voor de gebruiker naadloos en veilig is, ongeacht waar een applicatie draait. Multi-cloud-omgevingen zullen bovendien een belangrijke katalysator zijn voor nog meer automatisering, ai en ml-toepassingen, aangezien ze toelaten om data te verwerken, te beheren en te bewegen in functie van de noden.
In de praktijk zullen we zien dat dit steeds vaker ‘in the edge’ zal gebeuren, aan de zogenoemde rand van het netwerk, dicht bij de gebruiker en het (slimme) toestel. Slimme steden en autonome voertuigen kunnen simpelweg geen realiteit worden als data enkel in de cloud verwerkt wordt. Voor echte ‘realtime’-dataverwerking is edge computing vandaag de dag het enige antwoord. In 2019 zal edge computing dan ook prominent op de technologieroadmap komen te staan.
5G brengt ons dichter naar de rand
Behalve een nog groter aantal geconnecteerde toestellen en systemen zal ook de snelheid en datacapaciteit van 5G de stap naar edge computing faciliteren. Voor heel wat internet of things (iot) toepassingen is rekenkracht dichter bij de gebruiker een must. Bijvoorbeeld voor nieuwe iot-toepassingen in de medische wereld waar continue connectiviteit onontbeerlijk is voor het welzijn van de patiënt. Op dat vlak zullen 5G en edge computing mekaar alleen maar versterken. Al ziet het er naar uit dat we in België nog tot 2020 zullen moeten wachten op 5G.
Datagoudmijn op grote schaal ontginnen
Centraal in al deze trends staat uiteraard data. Tegen 2020 zou het totale datavolume 44 zettabyte, oftewel 44 triljoen gigabyte, bereiken. Vandaag wordt hooguit een procent van alle beschikbare data in bedrijven efficiënt gebruikt. Een ontnuchterend cijfer in tijden waar iedereen de mond vol heeft van business analytics. Het komende jaar verwacht ik dan ook dat steeds meer bedrijven hun experimenten met ml en ai verder zullen opdrijven om meer data om te zetten in waardevolle inzichten voor besluitvorming.
Complementaire vaardigheden
Al deze trends en cijfers tonen aan dat het snel gaat aan de technologiezijde. Maar hoe zit het aan de mens-zijde? Ook daar komen heel wat trends tegelijk op ons af. Medewerkers moeten over de juiste technologische vaardigheden beschikken en tegelijk het verschil maken door hun creatief, empathisch en collaboratief vermogen. Veel organisaties zullen vaststellen dat het niet eenvoudig is om beiden in eenzelfde profiel te vinden, zeker in tijden waar vijf generaties samen op de werkvloer komen.
En toch liggen daar ook heel mooie kansen. Generatie Z bijvoorbeeld, opgegroeid met technologie, vindt werken met opkomende technologieën een belangrijke meerwaarde in hun keuze voor een werkgever. Dat blijkt tevens uit recent onderzoek. Maar het is ook een generatie die zich zorgen maakt of ze wel voldoende voorbereid is op het professionele leven. Door net op die complementariteit in te spelen, kunnen bedrijven heel veel winnen. Bijvoorbeeld door jonge mensen als technologiementor in te zetten voor de niet-digital natives. En door babyboomers en Generatie X in te schakelen om jonge mensen te begeleiden in roterende functies of stages zodat ze verschillende ervaringen kunnen opdoen en andere vaardigheden van hen kunnen leren.
Ceo aan zet
Alleen zien we dat in de praktijk die complementariteit nog te weinig bewust wordt uitgespeeld. Een gemiste kans die ook een rem zet op het transformatievermogen van onze bedrijven. Voor 2019 zou ik dan ook alle ceo’s willen oproepen om sterk de focus te leggen op die complementariteit. Digitale transformatie is geen project van it, marketing of hr. Als organisaties een digitale koers willen varen, moet de kapitein aan het roer staan. Digitale transformatie vraagt behalve de juiste technologische prioriteiten ook de juiste cultuur, met teams die de juiste vaardigheden hebben om alle veranderingen binnen de organisatie te verankeren.