Hogeschool KDG begint in zijn richting toegepaste informatica met een afstudeertraject rond kunstmatige intelligentie (ai). Ook bij andere hogescholen verschijnt ai langzaam maar zeker op het programma.
Bij KDG gaat het om een heus afstudeertraject ‘Toegepaste Artificiële intelligentie’, dat volgend academiejaar van start gaat. Het behelst een extra opleiding rond datawetenschap, maar ook een nieuw vak ai, waarbij de belangrijkste ai-algoritmen aan bod komen en wordt aangeleerd hoe die toe te passen in projecten.
Daarnaast is voorzien in een integratieproject, stage en keuzevak dat aansluit bij ai (zoals iot of big data). ‘Met dit traject zijn we een van de eerste hogescholen in Vlaanderen die hier effectief op inzetten’, aldus Bart Vochten, coördinator en docent Toegepaste Informatica bij KDG.
Andere hogescholen
Ook andere hogescholen nemen initiatieven in kunstmatige intelligentie. Zo wil de opleiding Toegepaste Informatica van Thomas More in Geel eveneens ai verder implementeren in het curriculum. Het trok daarvoor al een docent aan.
Bij Thomas More staat ai bijvoorbeeld al aangekondigd als keuzetraject van de afstudeerrichting ict van de professionele bachelor Elektronica-ICT.
Ook Vives uit Kortrijk noemt zichzelf bijvoorbeeld op zijn website een van de enige hogescholen van Vlaanderen met een specialisatie artificiële intelligentie, en dit binnen de binnen de afstudeerrichting applicatie-ontwikkeling.
AP en Howest
Er zijn nog andere initiatieven. Bij de opleiding Toegepaste Informatica van Artesis Plantijn (AP) starten ze vanaf september een traject Big Data. ‘Hierin wordt kunstmatige intelligentie aangeboden, als toepasbaarheid van ai-algoritmes en valideren van datasets, en is er eveneens een bredere focus op databank modellering voor data warehouses, data lakes en data mining. Studenten worden betrokken in onderzoeksprojecten en werken, met ondersteuning van it-bedrijven, big data-projecten uit”, vertelt Kelly Casal Mosteiro, opleidingshoofd toegepaste informatica.
Bij Howest laat Johan De Gelas, academic director NMCT, weten dat hun IT Bachelors Smart Tech & AI dit jaar afstuderen. ‘Ze hebben al een tiental ai-projecten voor de industrie gedaan. Dit keuzetraject van 60 studiepunten is ingebed in onze internet of things (iot)-opleiding. Het gaat veel verder dan enkel maar kunstmatige intelligentie, de volledige data pipeline van iot komt aan bod’, zegt hij. ‘We hebben ook een traject AI Engineer, maar die studeren pas binnen twee jaar af.’
Microsoft
Ook het bedrijfsleven laat zich niet onbetuigd. Deze maand startte in Brussel een ai-opleiding op initiatief van Microsoft, codeerschool BeCode en vijf privébedrijven.