Geen enkel element wijst op een risico voor de (cyber)veiligheid in België met de uitrusting van de Chinese telecomreus Huawei. Dit stelt het Center for Cybersecurity (CCB) na onderzoek in een advies aan premier Michel.
Met het eind 2018 gestarte onderzoek wilde het CCB, dat rechtstreeks onder het kabinet van premier Michel valt, nagaan of het gebruik van de installaties van Huawei in gsm-netwerken een gevaar vormt voor de nationale cyberveiligheid. In België werkt Huawei samen met Proximus, Orange en Telenet/Base.
Partners en academische rapporten
Om tot een oordeel te komen, zocht het CCB contact met buitenlandse partners die van plan zijn het Chinese bedrijf te bannen. Ook heeft het cybersecuritycenter academische rapporten van Huawei bestudeerd, zo meldt onder meer De Standaard.
Eind januari 2019 bleek echter uit het onderzoek dat geen enkel element wijst op een risico voor de (cyber)veiligheid in België met de uitrusting van de Chinese telecomreus Huawei. Dit stelde Phédra Clouner, vicedirectrice van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), in de marge van het internationaal forum voor de cyberveiligheid in het Franse Rijsel, aldus Het Laatste Nieuws destijds.
Naar aanleiding daarvan kwamen er parlementaire vragen over het standpunt van België met betrekking tot Huawei. Premier Charles Michel verklaarde eind februari dat hij de analyse van het CCB hierover, die hij deze maand verwachtte, zou afwachten. Zo’n eindverslag komt er dus niet wegens geen bezwarende elementen. Michel moet nog een officieel standpunt over Huawei innemen. Hierbij zal hij hoogstwaarschijnlijk ook politieke en diplomatieke factoren in overweging nemen.
Duitsland
Ook de Duitsers zeggen nog geen ‘nein’ tegen de Chinezen. Huawei wordt in het land niet expliciet uitgesloten om apparatuur te leveren voor het 5G-netwerk. Dat zegt de voorzitter van de Bundesnetzagentur, de Duitse telecomautoriteit, in gesprek met de Financial Times.
De Bundesnetzagentur zegt vooralsnog ‘geen concrete indicatie tegen Huawei te hebben ontvangen’, aldus voorzitter Jochen Homann. Ook stelt hij dat de autoriteit niet op de hoogte is van een ander orgaan in Duitsland dat meldingen omtrent het bedrijf heeft ontvangen.
Internationale zorgen om Huawei
Huawei ligt al langere tijd onder vuur. Zo beschuldigen de VS Huawei al maanden van spionage en willen verschillende Nederlandse regeringspartijen dat Huawei niet betrokken wordt bij de aanleg van het mobiele 5G-netwerk. Een en ander hangt ook samen met de diefstal bij chipfabrikant ASML door Chinese spionnen die vorige week bekend werd.
Het Nederlandse onderzoek naar Huawei loopt nog. Naar verwachting komt het kabinet volgende maand met een plan hoe om te gaan met de economische betrekkingen met China en spionage.
Tijdens zijn wekelijkse persconferentie afgelopen vrijdag vertelde premier Rutte dat hij de uitrol van 5G en de manier waarop het kabinet in de toekomst strategisch en economisch omgaat met China los van elkaar ziet. Wel zei hij ‘niet naïef’ te zijn richting China en dat de regering aan zet is.