Het was lange tijd een van de laatste bakens van ‘on premise’ first, maar intussen geven steeds meer erp-aanbieders aan om hun totale aanbod op cloud software te baseren. De Enterprise Partner Summit van Sage was in dit opzicht toonaangevend.
‘Beyond erp’ was de leuze op de summit van Sage. En de cloud speelt hier een cruciale rol in. ‘Onze visie is om een grootst SaaS-bedrijf te worden voor onze klanten en collega’s’. De boodschap die Sage VP Blair Crump op de Partner Summit in Dubai gaf liet alvast niets aan de verbeelding over.
Vorig jaar had Crump het tijdens deze Summit nog over het belang van keuze voor de klant tussen on premise en cloud. Vandaag is die keuze er ook nog wel, maar gaat de slinger overduidelijk in de richting van cloud en SaaS.
Verticals maken verschil
Sage is in het spectrum van erp misschien een kleinere speler, al zijn ze wel significant. Vanuit hun aanbod voor accounting software spreken zij met hun aanbod voor enterprise software ook veel kmo’s aan, ook in België.
Al doet het bedrijf dit wel gericht met focus vooral op drie verticals (en hun subsectoren): landbouw, distributie en manufacturing. Het is ook die verticale kennis die het verschil moet maken in de markt.
De volledige ommekeer naar cloud is voor een bedrijf als Sage geen evidentie. Van een klassiek licentiemodel, gaat het naar een subscription business. ‘In zo’n business is het cruciaal om te weten wat er omgaat bij de klant en in de markt’, aldus Crump. Voor zijn accounting business met Sage Business Cloud, en Cloud Demat in ons land, heeft het al volop ervaring met het cloudmodel. Maar erp is eerder nieuw in cloudmodus.
Erp duurt 7 tot 8 jaar
Sage is zeker niet de enige in de markt, en misschien zelfs eerder een volger. Ook grote softwarebedrijven als Microsoft en SAP sloegen met hun erp-aanbod al de weg van cloud in. Zo zet een aanbieder als SAP volop in op zijn S/4Hana-cloud. Vanaf 2025 investeert SAP bijvoorbeeld alleen nog maar in het Hana-platform. Ontwikkelingen in bestaande databases worden gestaakt.
De weg naar de cloud is voor een traditionele softwarebusiness als erp een grote aanpassing. Gemiddeld duurt het voor een bedrijf zeven tot acht jaar vooraleer het van erp-pakket verandert. En ook voor een klant staat de traditionele on premise-aanpak nog voorop. Zo bleek de internationale landbouwgroep Aldahra, een klant van Sage aanwezig op de Summit, met hun versie 11 van Sage Enterprise management versie geen cloudversie te hebben geïnstalleerd, die volgt pas met versie 12. Al gebruikte deze klant wel Office 365 van Microsoft.
Slechts 2 procent in de cloud
Het voorbeeld van Aldahra is sprekend. De stap van erp naar de (public) cloud gaat traag, zeker in ons land. Erp is qua cloud de laatste der Mohikanen. Van alle erp-oplossingen in ons land is slechts 2,2 procent een cloud-oplossing. Samen met business intelligence is erp van alle software de oplossing die het minst vanuit de cloud wordt aangeboden.
Dit terwijl 40 procent van alle hr-oplossingen en 34 procent van alle Office-oplossingen vandaag in de cloud zitten. Erp heeft dus nog een weg te gaan, al is het vanuit zijn basisfilosofie van het sturen van basisprocessen natuurlijk minder cloud ready dan andere softwarecategorieën.
Als we naar de erp-markt in ons land zelf kijken, dan zat vorig jaar 4 procent van de erp-software in public cloud modus. En 16 procent in een hosted (zeg maar private cloud) formule. De klassieke lokale on premise erp-software neemt traag af. Zes jaar geleden was 60 procent van alle erp lokaal, intussen is dat rond de 46 procent.
Partners nodig?
Als erp (helemaal) naar cloud gaat, heeft dat impact voor de klant en leverancier, maar ook voor de partners. In de markt van erp zijn die altijd cruciaal geweest. ‘Wij hebben het voorbije jaar ingepland om dit model af te stemmen met onze partners’, aldus Brieuc Courcoux, VP partner sales bij Sages in Frankrijk en de Benelux.
Toch blijft de typische erp-partnerfocus van tel. ‘De de focus blijft toch liggen op hun kennis van de verticale markt. Wij hebben niet echt partners nodig gespecialiseerd in de cloud. Wij zullen met onze partners naar de cloud evolueren’, aldus Courcoux. Al gaf de vicepresident wel aan dat extra (en nieuwe) partners in de Benelux welkom zijn.
Hybrid cloud
Dan is er nog de software zelf. Bij Sage kiezen ze voor een hybride benadering. Hun laatste versie rond enterprise management, versie 12 zit helemaal in een cloudmodus. Maar de versies ervoor natuurlijk niet. De basis on premise-versie, gebaseerd op 4GL (tot dertig jaar oud en zowat zeven miljoen aan code), blijft bestaan. Voor de bestaande klanten zullen wel clouddiensten worden aangeboden die hier op integreren. ‘Op die manier kunnen wij onze klanten ook al in contact brengen met onze cloud services’, aldus Rob Sinfield (foto), director product marketing, enterprise management.
De nieuwe cloud services baseren zich op meer hedendaagse en open source technologieën als Typescript. Een groot aandachtspunt is natuurlijk backwards compatibility. Zo wil Sage hiervoor terug gaan dat productversie (of update) 9. De aanpak is alvast pragmatisch, want je kan moeilijk tijdens het vliegen de vleugels vervangen. ‘Maar ook modulair en baseert zich rond bedrijfsprocessen’, aldus Sinfield.
Of, in het geval van Sage, dus voor de meeste klanten de cloud aanvankelijk dus eerder een hybrid cloud zal zijn. Hoe dan ook, in erp wordt het cloud. Daar is geen weg terug.
20 jaar geleden was NetSuite ERP al in de cloud geboren.
Dit is een van de reden waarom Oracle heeft het overgenomen in 2016