Spionnen uit China hebben bedrijfsgeheimen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML gestolen. De diefstal vond plaats bij een klein onderdeel van het bedrijf in Silicon Valley dat softwareprogramma’s voor machineoptimalisatie ontwikkelt. Het Financieele Dagblad meldt op basis van eigen onderzoek dat de schade honderden miljoenen euro’s bedraagt.
De krant spreekt over de grootste spionagezaak ooit bij een Nederlands bedrijf. Er zijn broncodes, software, geheime gebruikshandleidingen en prijsstrategieën gestolen door hooggeplaatste ASML-medewerkers die banden hadden met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De gestolen technologie is een cruciale bouwsteen binnen het productieproces van ASML, en maakt het mogelijk via simulatiesoftware de nauwkeurigheid en bezettingsgraad van chipmachines te verhogen.
XTAL
De gestolen informatie zou zijn overgedragen aan XTAL, een concurrent van ASML. Uit FD-onderzoek blijkt dat XTAL’s Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan banden heeft met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het ontvangt staatssteun voor een project dat bedoeld is om de Chinese positie op de chipmarkt te verstevigen op terreinen waar ASML wereldleider is.
Met de gestolen kennis heeft XTAL cliënten van elektronicagigant Samsung voor de neus van ASML weten weg te kapen, aldus het FD. Daarvoor kreeg het bedrijf van een rechter in de Amerikaanse staat Californië eind 2018 al een boete van 223 miljoen dollar (206,3 miljoen euro).
China-notitie
De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD waarschuwt al langer voor Chinese bedrijfsspionage in de Nederlandse hightechsector. Deze week vond er nog een topontmoeting plaats tussen EU-landen en China, waarbij het onderwerp aan de orde kwam. Het Nederlandse kabinet werkt bovendien aan een meer protectionistische opstelling tegenover China. In mei verschijnt deze zogenaamde ‘China-notitie’.
Het kabinet wil economische spionage en risicovolle bedrijfsovernames door China beter aanpakken. Ook wordt gekeken hoe er bijvoorbeeld wordt omgegaan met Chinese staatsbedrijven die geïnteresseerd zijn in Nederlandse technologische startups. Daarnaast zijn er zorgen over de invloed van Chinezen in de Rotterdamse haven.
‘Nederland is supernaïef als het om China gaat’, zei GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee eind 2018 in een artikel van het Algemeen Dagblad. Hij waarschuwt dat China in ons land bezig is met illegale zaken, zoals bedrijfsspionage en het hacken van digitale systemen en vindt dat Nederland moet voorkomen dat haar kennis de volgende prooi van China wordt. Ook voor de invoering van 5G in ons land wordt met argwaan gekeken naar mogelijke samenwerking met het Chinese Huawei. Eerder riepen de VS op tot een boycot van dit bedrijf, wegens mogelijke bedrijfsspionage.
Ook Belgen kritisch
Ook België startte eind 2018 een onderzoek waarin centraal stond of het Chinese Huawei nog netwerkapparatuur in het land mag verkopen. De studie werd uitgevoerd door het Center for Cybersecurity (CCB). Met het onderzoek wilde het CCB, dat rechtstreeks onder het kabinet van premier Michel valt, nagaan of het gebruik van de installaties van Huawei in gsm-netwerken geen gevaar vormt voor de nationale cyberveiligheid. Eind januari 2019 bleek echter uit het onderzoek dat geen enkel element wijst op een risico voor de (cyber)veiligheid in België met de uitrusting van de Chinese telecomreus Huawei. Dit stelde Phédra Clouner, vicedirectrice van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), in de marge van het internationaal forum voor de cyberveiligheid in het Franse Rijsel, aldus Het Laatste Nieuws destijds.