Passwerk is door Computable bekroond tot Social Innovation of the Year. Wat doet deze organisatie precies en wat zijn haar plannen voor de toekomst? Wij spreken Dirk Rombaut, commercieel directeur bij Passwerk, over de winst.
1. Wat doet Passwerk?
Wij zetten, inmiddels meer dan elf jaar, medewerkers met een autismespectrumprofiel in voor het functioneel testen van software en andere quality assurance-opdrachten. Wij vertrekken van de kwaliteiten van mensen met een autismespectrumprofiel en via onze aanpak laten wij hun talenten optimaal aan bod komen. Door de combinatie van competentiemanagement en maatwerk slagen wij erin om een succesvol model in het regulier economisch circuit uit te bouwen.
We werken vanuit een ‘open source’-gedachtegoed en delen al wat we hebben opgebouwd met andere bedrijven die mee willen werken aan het realiseren van onze hoofddoelstelling, namelijk zoveel als mogelijk mensen met een autismespectrumprofiel (terug) in te zetten in het economisch circuit. Zo hebben we concreet met Auticon dat destijds in Duitsland werd opgestart, met Meticulon in Canada, met Autistech in Kenia en met DistingTec in Rusland onze opgedane kennis en ervaring, onze aanpak, model en tools gedeeld.
Door ons bedrijf geven we niet alleen werk aan mensen die ondanks het feit dat zij beschikken over uitzonderlijke talenten het erg moeilijk zouden hebben om aan werk te geraken en/of het te behouden, maar wij geven ook hoop aan vele mensen met autisme, ouders en familieleden op een toekomst in het bedrijfsleven. Wij geven onze medewerkers tevens loopbaanlange jobcoaching zodat zij optimaal kunnen blijven functioneren.
Ons bedrijf is actief op de ‘convergence market’, waar zowel aandacht is voor de economische als de sociale dimensie. Onze eerste bekommernis om actie te ondernemen is maatschappelijk relevantie in plaats van winstgedrevenheid. Wij vinden het tevens belangrijk om bij te dragen tot de destigmatisering van autisme. Dit doen we door bij onze klanten te sensibiliseren, maar eveneens door zowel nationaal als internationaal ons verhaal te brengen en de kwaliteiten van mensen met autisme onder de aandacht te brengen.
Het is als het ware een win-win-win-verhaal dat we schrijven: zowel de individuele medewerker met autisme wint erbij, de klanten kunnen genieten van de uitzonderlijke prestaties en talenten van onze consultants, maar ook de maatschappij wint erbij door minder vervangingsuitkeringen te moeten uitkeren.
2. Wat betekent deze prijs voor u?
Deze prijs is een erkenning voor een gans team van medewerkers, maar ook van klanten die met ons samenwerken, van verschillende stakeholders die vanaf het begin erin hebben geloofd en ons hebben ondersteund. We beseffen dat het succes van ons bedrijf, laten we zeggen de puzzel, te danken is aan vele puzzelstukjes en dat zonder alle puzzelstukjes de puzzel nooit gelegd kan worden.
3. Op welke prestatie van 2018 bent u het meest trots?
Einde december hebben we afsloten met 38 procent meer softwaretesters met autisme in dienst in vergelijking met het begin van het jaar. Een duurzame groei tot 91 test engineers. Naast onze kantoren in Berchem en Hasselt hebben we een derde kantoor geopend in Roeselare en hebben we daar zakelijk een vliegende start gemaakt.
Ook ons nieuw initiatief Top Resources Plus (TRplus) is succesvol opgestart en zet nu consultants in als softwareontwikkelaars. Bovendien hebben we met TRplus een samenwerking opgebouwd met G4S waarin we medewerkers met een autismespectrumprofiel inzetten voor x-ray screening van de bagage op de luchthaven van Zaventem.
Maar eveneens zijn we trots op onze laureaat van de Passwerk Lifetime Achievement Award in 2018, Cis Schiltmans, de winnaars van onze Passwerkprijs en de projecten die we hebben ondersteund via ons fonds.
4. Wat zijn uw bedrijfsplannen voor 2019?
In 2019 willen we onze duurzame groei verderzetten, zonder enige toegeving op het vlak van kwaliteit te doen. Door de maturiteit van ons bedrijf zullen processen meer geformaliseerd moeten worden en zal de bedrijfsstructuur verder evolueren. We hebben inmiddels een vierde kantoor in Brussel geopend van waaruit we ook Franstalige klanten in Brussel en Wallonië willen bedienen met Franstalige test engineers.
Ook zullen we vanuit TRplus onze activiteiten nog verder diversifiëren en uitbouwen. Momenteel wordt onderzocht welke pistes, activiteiten er binnen de farmaceutische sector en de ziekenhuissector goed zouden kunnen aansluiten bij mensen met autisme en zo staan er nog verschillende mogelijkheden in de wachtrij om onderzocht te worden. We zullen zeker niet stilzitten in 2019 en trachten onze maatschappelijke impact nog te vergroten.
5. Welke andere sociale innovaties in België draagt u een warm hart toe?
Close the Gap en Molengeek trachten ook een ‘kloof’, een ‘gap’, op hun manier te dichten. De één door computers naar mensen te brengen die onvoldoende toegang hebben tot deze tools, de andere door jonge mensen die niet altijd toegang hebben gekregen tot alle faciliteiten samen te brengen, op te leiden in ict-kennis en te ondersteunen in hun ondernemerschap. Ook zij maken dagelijks het maatschappelijk verschil en creëren hoop en toekomst voor velen. De inzet en het enthousiasme straalt af van beide organisaties en inspireert ongetwijfeld anderen om op hun beurt het maatschappelijk verschil te maken.
En ook draag ik Coderdojo een warm hart toe. Dat is toch ook een prachtig initiatief: kinderen enthousiasmeren, gepassioneerd maken om te leren programmeren… en dat allemaal met vrijwilligers. Wist je trouwens dat ook een Coderdojo wordt ingericht voor kinderen met autisme door De Lift in Dienst?